Levensloopbestendig wonen

We willen allemaal blijven wonen in het huis waar we gedurende lange tijd gewend en vertrouwd zijn. Wanneer er op termijn andere levensbehoeften ontstaan zal een woning aan nieuwe wensen of eisen moeten voldoen. Het huis kan te groot zijn of op meerdere punten ongemakkelijk worden. Een levensloopbestendige woning is gericht op de toekomst en geschikt gemaakt om er zo lang mogelijk te blijven wonen. De huidige woning kan hoogstwaarschijnlijk aangepast worden, maar dat vergt een behoorlijke aanpassing en investering. Wanneer het huis eigenlijk te groot is zal aan dat volume niet veel gewijzigd kunnen worden. Wellicht zijn er mensen in uw omgeving die heel content zullen zijn met uw woning in zijn huidige staat. Reden om na te denken over levensloopgeschikt wonen, zodat een huis weer past als een jas, voor nu en voor de toekomst.

Levensloopgeschikt of toekomstmuziek

Bij het ontwerp van een levensloopbestendige woning is nagedacht over de toekomst. Er wordt rekening gehouden met de indeling en het toegankelijk houden van alle voorzieningen. Gemak en veiligheid zullen een belangrijke rol spelen. Bij levensloop-wonen zullen voorzieningen op de begane grond prettig zijn. Wanneer de vloer verwarmd is zal dat comfort geven in de wintermaanden. Een huis zonder drempels geeft ongehinderd toegang tot alle vertrekken. Een inloopdouche in de badkamer is comfortabel en antisliptegels verminderen de kans op vallen. Het in- en uitschakelen van de verlichting met één simpele bediening geeft gebruiksgemak en tijdwinst. De maatvoering van deuren aanpassen, een verplaatsbaar bed met verstelmogelijkheden, zijn slechts enkele maatwerkelementen in een levensloopbestendige woning.

Buiten en binnen verbinden

Een terras of tuin, gemakkelijk toegankelijk met een brede deur zonder hoogteverschil in de vloer, die bij schemering automatisch uitgelicht wordt, geeft een gevoel van vrijheid en ruimte. Beplanting die de natuur binnenhaalt zonder dat er veel onderhoud aan te pas komt. Alle kleding overzichtelijk opgeruimd in een inloopkast en de badkamer grenzend aan de slaapkamer, waardoor alle persoonlijke benodigdheden binnen handbereik zijn. Lange zichtlijnen en raampartijen, die de buitenwereld verbinden met de vertrekken in de woning, laten ruimtes groter lijken en dragen bij aan een gevoel van vrijheid.

Realisatie en uitvoering

Instyling werkt samen met woningbouwers die de ontwikkeling van levensloopbestendige woningen tot realiteit maken. Houtbouw is een heel geschikte manier om in kortere tijd een ontwerp te verwezenlijken. De bouwtijd van een houten woning is kort en het plaatsen gebeurt in slechts enkele weken. Er is al veel nagedacht over design en uitvoering die kwaliteit garanderen gedurende minstens vijftig jaar. Een woning van hout is bovendien circulair, want hout blijft groeien als we zorgdragen voor de aanplant van nieuwe bomen. Tevens is het afval van hout herbruikbaar op vele manieren.

In een mensenleven kan in korte tijd veel veranderen, waardoor er spoedig aanpassingen nodig zijn. Op elke leeftijd hebben we dromen voor de toekomst, ook als we ouder zijn kunnen wensen beslist ingewilligd worden. Bij Instyling houden we ons bezig met het bedenken van vormgeving van interieur voor (recreatie)woningen, van kantoren en werkplekken, terrassen en alles dat daarmee samenhangt. De menselijke maat toepassen waar praktisch inzicht noodzakelijk is, sfeer aanbrengen met gebruik van vertrouwde elementen en oplossingen bieden die ongemakken wegnemen, is onze passie. Denken in oplossingen, zonder beperkingen een obstakel te laten zijn, is een missie die tot mooie resultaten leidt. Groot wonen met ongemakken omzetten naar compact wonen met nieuw levensgenot geeft toekomstperspectief voor de bewoners.

Plan van aanpak

Hoe ontzorgt Instyling gedurende dit proces? Een oriënterend gesprek maakt een plan van wensen en dromen inzichtelijk. Een schets van de ideeën leidt tot een ontwerp en een stappenplan om het oude wonen om te zetten in het toekomstige wonen. Een ontwerp hangt samen met de offerte, die bij goedkeuring een opdracht kan worden. Er zal vervolgens goedkeuring voor het ontwerp moeten komen, al dan niet in de vorm van een vergunning. Daarna worden alle details van de uitvoering het gespreksonderwerp in samenspraak met de woningbouwer. De bouwonderneming, die prefab kan bouwen, heeft enige weken nodig om de productie voor te bereiden en uit te voeren, om vervolgens alles gereed te maken voor transport naar de woonlocatie. In luttele tijd is de woning aldaar gereed voor oplevering en kan deze ingericht worden. Prefab woningbouw beperkt zich al lang niet meer tot standaard vormgegeven huizen. Bouwers ontwikkelen zich tot maatwerk vakmensen die flexibel kunnen meebewegen om een ontwerp realiseerbaar te maken.

Van droom tot levensloopbestendig wonen

Mogelijkerwijs bedenkt u dat er in dit traject nog veel uit te zoeken en te regelen is. Ook bij die fase assisteren we graag en helpen we bij het zoeken naar geschikte partijen. De woning-opruim-assistent, de verhuizer, de makelaar, de interieurvormgever en de klusjesman bieden ieder hun diensten om de overgang naar de nieuwe woonplek soepel te laten verlopen. Ontzorgen met inzicht zodat de nieuwe toekomst voor de opdrachtgever een plezierige ervaring wordt, is ons doel.

Wilt u brainstormen over levensloopgeschikt wonen en uw eigen situatie inzichtelijk maken? Ziet u mogelijkheden om de huidige woning klaar te maken voor nieuwe bewoners en uw eigen woondromen voor de toekomst te bespreken? Neem contact op voor een oriënterend gesprek.