Woningen van hout

De oplossing voor de Nederlandse woningbouw is het bouwen van houten woningen. Er kunnen 30 miljoen huizen van hout gebouwd worden met de 300 miljoen m3 aangroei van nieuw hout, waar we in Nederland en Europa voor gezorgd hebben.

Hoe komt dat?

In 2050 zullen we in Nederland en in Europa klimaatneutraal moeten zijn. Dat zal gevolgen hebben voor de bouw van o.a. woningen. Bij de productie van beton, baksteen, binnenwanden van kalzandsteen en dakpannen komt veel CO2 vrij. Wanneer we circulair gaan bouwen zal deze uitstoot enorm verlagen. Er zijn drie manieren om dat te doen. 1. Bouwmaterialen niet op de afvalberg dumpen maar opnieuw verwerken 2. Het afval van beton, staal, steen en kunststoffen verwerken tot nieuwe grondstoffen 3. Materialen gebruiken die oneindig beschikbaar zijn, bijvoorbeeld hout, bamboe, riet, vlas, hennep en lisdodde.

De nadelen van hout, zoals houtrot, kunnen voorkomen worden door ze te bewerken. Door middel van het acetyleren met azijn of het platoniseren met water, waarbij hout eerst gekookt en dan gebakken wordt, ontstaat een heel harde houtsoort, gelijk aan tropisch hardhout. De energie, die deze methoden kost, is slechts een fractie van die van andere productieprocessen.

10 m3 hout voor één woning

Met de 300 miljoen m3 aangroei van nieuw hout kunnen we jaarlijks dus een enorme hoeveelheid woningen bouwen. Houten woningen zijn duurzaam, hebben een geweldige isolerende werking en kunnen in vele architectonische vormen uitgevoerd worden. Wanneer de voorbereiding van het ontwerp en de productie van de bouwmaterialen vooraf slim gepland worden, kan de bouwperiode heel kort zijn.

Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar klimaat en duurzaamheid, legt het in de volgende video nog eens logisch uit. Hoe mooi zou het zijn als we het woningtekort op een snelle en verantwoorde wijze kunnen inhalen. Daarbij zijn houten woningen zeer fraai en in alle opzichten duurzaam.

Wilt u meer weten over de bouw van een houten woning? Instyling heeft een duurzame samenwerking met een Nederlandse ontwikkelaar, die jarenlange ervaring heeft op het gebied van houtbouw.