Levensloopwoning

De doelgroep ouderen stijgt de komende jaren, we zijn langer gezond en vitaal en daarmee veranderen ook de woonwensen. Met ervaring op het gebied van wonen en inrichten en betrokkenheid bij deze doelgroep, zijn we bij Instyling gaan inventariseren welke woonbehoeften er zijn als men ouder wordt. Vooral optimaal genieten en wonen zonder belemmeringen staan boven aan de lijst met wensen van een levensloopwoning of levensloopbestendige woning.

Instyling werkt met een aantal bouwpartijen aan de ontwikkeling van een levensloopbestendige woning die zorgeloos wonen belooft. Meerdere gemeentes denken inmiddels ook na over het creëren van passende woonoplossingen en willen onder voorwaarden toestemming geven voor de bouw van woningen die geschikt zijn voor ouder wordende burgers. Een mantelzorgwoning en de levensloopbestendige woning moeten passen als een jas gedurende vele jaren. De creatie van dit type huizen gaat leiden tot verkoop van grotere woningen, die weer geschikt zijn voor gezinnen. Hiermee zal een deel van het woningtekort voor jongere mensen opgelost kunnen worden. Op deze manier wordt ook de huizenmarkt circulair.

Valt u in de doelgroep senioren of ouderen, die overweegt om een royale gezinswoning te verruilen voor een nieuwe kleinere, van alle gemakken voorziene levensloopbestendige woning, laat het ons dan weten. Neem contact op voor informatie waarmee we vervolgens zoekende en creërende partijen met elkaar in contact brengen. Instyling heeft een levensloopbestendige woning bijna gereed voor productie. Denk aan ruimte, uitzicht, lange zichtlijnen, drempelvrij, koel in de zomer, behaaglijk in de winter en één zijn met de natuur rondom het huis. Wordt de woning gebouwd van hout dan kan de bouwtijd relatief kort zijn. Houtbouw is bovendien circulair want het afval van hout kan in vele vormen opnieuw gebruikt worden. De aanwas van bomen is groot genoeg om de mensheid tot in lengte van jaren hout te leveren.

Wanneer past een mantelzorgwoning

Voor het creëren van een mantelzorgwoning, die op het eigen terrein van bijvoorbeeld een familielid geplaatst kan worden, zijn een aantal praktische zaken van belangrijk. We zetten ze voor u op een rij:

1.      Een mantelzorgwoning mag vergunningsvrij gebouwd worden en mag maximaal 100 m2 groot zijn. De mantelzorgwoning wordt dan als bijgebouw geplaatst, op een reeds bebouwd perceel.

2.      Voor de mantelzorgwoning wordt geen hypotheek verstrekt door financiële instellingen.

3.  De mantelzorgwoning komt op de kavel te staan bij de mantelzorgverlener, veelal bij één van de kinderen. De kinderen zijn eigenaar van de kavel, dus zullen er gezamenlijke afspraken voor het eigendom van de woning gemaakt moeten worden.

4.      Wanneer ouder(s) en kinderen samen gaan wonen op hetzelfde erf kan dit invloed hebben op het verzamelinkomen. Dit kan gevolgen hebben voor de AOW of een werkloosheiduitkering. Een specialist kan hierin adviseren en begeleiden.

Levensloopbestendig wonen

Wanneer het een levensloopbestendige woning betreft, is men niet aan bovenstaande regels gebonden wanneer de woning op eigen grond geplaatst wordt. Voorzieningen die gericht zijn op gebruiksgemak en sfeer spelen daarbij een grote rol voor de toekomst. Wanneer de kinderen uitgevlogen zijn ontstaat veelal de behoefte om zorgelozer en kleiner te gaan wonen. De gezinswoning is te groot geworden en het onderhoud vergt steeds meer tijd en moeite. Een overweging kan zijn om de grote woning te verkopen en een kleinere nieuwe woning te betrekken, die meegroeit naar de toekomst. Groei zit hem hier in gebruiksgemak met optimaal leef-genot, zorgeloos comfort en een fijne sfeer.

Vooralsnog is het interessant om in gesprek te gaan over mogelijkheden, die het wonen voor nu en de toekomst gemakkelijk en aangenaam maken voor uzelf of bijvoorbeeld uw ouders. Instyling gaat graag in gesprek wanneer u overwegen wilt om compacter en zorgelozer te gaan leven. Wat is mogelijk en hoe kunt u daarbij ontzorgt worden.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.