Groots levensloopbestendig

Het grote huis bergt veel herinneringen. Het opgroeien van de kinderen, de ontwikkeling van de carrière, de feesten en partijen die alle belangrijke levensgebeurtenissen kleur gaven. De grasmat die gedurende het groei en bloeiseizoen wekelijks kort geschoren moet worden, het onkruid dat tot blaren op de vingers bestreden wordt, het bladerentapijt dat in het najaar geruimd moet worden. In het grote huis zijn dozen opgestapeld tot het plafond en overjarige meubelstukken weggeschoven om plaats te maken voor nieuw design. De boekenkast in de woonkamer raakte uit de gratie dus zijn de boeken verbannen naar de zolder en in de loop der tijd bedekt onder een grauwsluier. De kamers op de etage werden gevuld met overbodige zaken en zijn jaren nadien verlaten door hun jonge bewoners, die op eigen benen gingen staan. De logees komen minder vaak omdat lange reizen de plaats hebben ingenomen van familiebezoekjes. Traptreden zijn versleten door de steeds moeizamere tred naar boven, waar het leven zich steeds minder vaak afspeelt. Herkenbaar? Maar hoe gaan we van groot naar kleiner, en creëren we groots voor de toekomst.

Doorstroming op de woningmarkt

Het zijn de tand des tijds en de veranderingen in een mensenleven die een groot huis na verloop van tijd een andere invulling geven. De opgewonden stemmen van opgroeiende gezinsleden veranderen in muzikale klanken als de bewoners ouder worden. De leegstaande kamers vertellen in stilte de historie van het huis en zijn bewoners en krijgen museale vormen. Als het stof dikker wordt en de bewoners nieuwe inzichten verkregen hebben is het besef om te gaan ont-spullen een berg om tegenop te zien. De tuin laat na zijn zomerse schoonheid een spoor van resten achter die geruimd moeten worden. De grasmaaier is verroest geraakt, de harken zijn krom getrokken en het tuindecorum is uit de gratie. Nieuwe inzichten nopen tot het slaken van zuchten met het besef dat een ander leven nog heel veel opruimwoede zal gaan kosten. En nu?

Kleiner komt eerst

Rust lonkt waar drukte overheerst. Kleiner lijkt fijner maar chaos is nog alom. Groots zijn de ideeën waar de toekomst nog ver weg lijkt. De toekomst is echter dichtbij en in ieders “mind” sluipen ongemerkt de wensen voor een ander levensritme binnen. Niet toegeven aan het minder is meer idee, want loslaten is nog niet beklijfd. Toch gaan er bij een grote groep mensen steeds meer stemmen op voor kleiner wonen in rust en in vrijheid, in een overzichtelijke woonsituatie te midden van een kleine groene oase waar puur leven meer gemak, meer rust en veiligheid geven. Heet dat levensloopbestendig?

Groots dromen

In elke levensfase is ruimte voor nieuwe plannen. Ze moeten passen bij nieuwe inzichten en de toekomende tijd doorstaan. Een plezierige leefruimte die groots aanvoelt, met zicht op de buitenruimte vanuit vele hoeken, waar loom genieten met muzikale klanken zich vermengt met culinaire inspiratie en mooie gesprekken ontstaan. Wanneer de temperatuur het toelaat vloeit binnen naar buiten of buiten naar binnen, ongeacht de mobiliteit. Er zijn geen hindernissen. De nachtelijke uren kunnen slapend of half wakend gedeeld worden met de sterrenhemel. In liggende toestand droomt men net zo gemakkelijk weg van alledaagse beslommeringen omdat ook hier binnen en buiten lijken te versmelten. Persoonlijke benodigdheden zijn binnen handbereik, overzichtelijk gerangschikt zonder belemmerende chaos. Wellness faciliteiten voor persoonlijke zorg zijn op geringe afstand en kunnen zelfs uitgebreid worden naar de buitenruimte, die drempelloos toegankelijk is.

Voor zakelijke aspiraties is er een tweede kamer waar boeken, administratie of verzamelingen hun weg kunnen vinden. Zij die deze zaken uitbesteden kunnen de ruimte ook inrichten voor gasten van veraf of deze gebruiken als dagverblijf voor een handje extra hulp in huis. Machinerieën die warmte of koeling opwekken, apparaten die zaken schoonmaken en alles wat daar verband mee houdt, krijgen een plek in de technische ruimte. Al wat niet vaak nodig is maar wel tot gebruiksgenot behoort, kan op de vliering weggeborgen worden.

Al het voorgaande in ogenschouw genomen, bekeken vanuit de wensen van een ouder wordende doelgroep, heeft Instyling in samenwerking een woningontwerp gerealiseerd. Dit ontwerp past bij de tijdgeest waarin we rekening houden met de natuur, materialen in hun meest natuurlijke vorm gebruikt mogen worden en circulair denken een kleinere afvalberg veroorzaakt. Een houtbouw woning is duurzaam en heeft een hoge isolerende waarde, een prettige akoestiek en een warme uitstraling. Met de bouwmaterialen kun je spelen in veel vormen en door middel van kleur en aanvullende materialen krijgt de woning een eigen stijl. We hebben deze levensloopbestendige woning de SR STYLE levensloopwoning genoemd. De doelstelling is dat het leven in deze woning SR Style Living biedt.

Bij weer of geen weer genieten van de buitenruimte omdat er een flinke overkapping is. Bij koude of warmte is er een knapperend vuur of een frisse bries in huis. Bezoek kan blijven overnachten, een hobby kan ongestoord uitgeoefend worden, de buitenruimte hoeft niet groot, maar mag wel sfeervol ingericht zijn en moet vooral makkelijk toegankelijk zijn. Hoe realiseren we levensloopbestendig wonen?

Groots wonen

Een grote woning ontruimen is een onoverzichtelijke klus waarbij de herinneringen parten spelen. Onder regie van een opruimcoach of verhuiscoach, die gefaseerd te werk gaat en extra handjes hulp kan initiëren, wordt de ontmanteling van de grote woning in laagjes aangepakt in samenwerking met de bewoner(s). Voor de nieuwe woonsituatie zijn beslissingen te nemen die leiden tot eigenheid wat betreft sfeer, kleurstelling en materiaalkeuzes. Het van A tot Z begeleiden van plan tot uitvoering zorgt voor gemak tijdens het hele proces van groot naar kleiner, met een groots eindresultaat als einddoel.

Wie is geschikt

Vanaf de leeftijd van 55 jaar gaan we veelal nadenken over een zorgelozer leven waarin meer tijd te besteden is aan sociale vaardigheden en bijvoorbeeld reizen. Gemak, rust en veiligheid spelen een rol zodat tijd kwalitatief waardevol besteed kan worden. Het ontmantelen en opruimen van een groot huis geeft lucht in het hoofd en biedt nieuwe kansen voor mensen die nu in de fase van gezinsvorming verkeren. Hiermee ontstaat een circulaire woningmarkt, want het doorgroeien naar een gezinswoning schept weer ruimte voor jonge starters.

Creërend vanuit de behoefte die bij de 55-plus doelgroep leeft en de bezwaren die men heeft om een nieuwe woonsituatie te realiseren, heeft geleid tot het SR Style Living concept. We bieden een kosteloos consult van een uur aan om alle voordelen en onze service toe te lichten. Tijdens een informatief gesprek bekijken we uw situatie, denken mee in oplossingen en kunnen een eerste aanzet geven voor een nieuwe toekomst, die groots wonen belooft. Geïnteresseerd of levensloopbestendig wonen voor u geschikt is?

Wilt u vooraf documentatie ontvangen, laat dan uw gegevens achter door te klikken op deze LINK of vul het contactformulier in zodat we contact met u kunnen opnemen.