De verhuiscoach

Te veel lege kamers in huis nu de kinderen de deur uit zijn. Een tuin die toch wel erg veel werk vraagt. Een trap die steeds meer een obstakel vormt. Of gewoon opzien tegen een verhuizing. Er zijn tal van redenen waarom ouderen een verhuiscoach inschakelen. Mensen willen zich voorbereiden op de toekomst. Mede omdat ze straks minder beroep kunnen doen op voorzieningen zoals thuiszorg, vanwege personeelstekorten en bezuinigingen.

“De een is soms al geholpen met een gesprek over hun woonwensen, de ander is al verder en wil graag hulp bij het vinden van een andere woning, of bij het opruimen van de spullen. Men heeft zorgen over de huidige woning en ziet op tegen de zoektocht naar een andere woning en een verhuizing”, aldus een ervaren verhuiscoach.

Het doel van de verhuiscoach

Het doel van de inzet van een verhuiscoach is dat ouderen ontzorgd worden wanneer zij van een te groot huis naar een kleinere passende woning willen verhuizen.

Een verhuiscoach komt in actie voor 55-plussers die hun grote huis willen inwisselen voor een kleinere woning of appartement. In de praktijk zijn het vooral mensen vanaf 70 jaar die zich melden. De mensen in de leeftijd van 55 tot 70 jaar willen zich vooral goed laten voorlichten zodat zij in de toekomst de juiste stappen ondernemen wanneer zij willen verhuizen. Of zijn daadwerkelijk al op zoek naar een geschikte woning.

Echtparen willen graag twee slaapkamers. Anderen willen een appartement in een complex met een centrale ontmoetingsruimte of een levensloopwoning met een tuintje. Of zij willen graag wonen in een alternatieve woonvorm voor ouderen, die er op heel kleine schaal ook al zijn. Dergelijke woonvormen zijn bedoeld om ouderen langer zelfstandig te laten wonen, tezamen met medebewoners waarbij men elkaar kan ondersteunen.

Medewerking van gemeenten

Geschikte huizen voor ouderen blijken een schaars goed te zijn. Gemeenten en woningbouwers zouden meer moeten kijken naar de lokale vraag van deze oudere doelgroep. Instyling zoekt contact met gemeenten om hen te stimuleren op korte termijn rekening te houden met de 55-plus doelgroep die op zoek is naar een nieuwe passende woonlocatie.

Zodra men een geschikte woning heeft gevonden komt het volgende probleem om de hoek kijken: de verhuizing zelf. Dit kan een behoorlijk stressvolle en vermoeiende periode zijn, zeker voor ouderen. Een verhuiscoach kan helpen bij het gehele proces, van het vinden van een geschikte woning tot het regelen van de verhuizing en het inrichten van de nieuwe woning.

Een stappenplan

Daarnaast kan een verhuiscoach ook ondersteuning bieden bij het afscheid nemen van de oude woning. Meestal hebben mensen veel herinneringen aan hun huis en kan het moeilijk zijn om over te schakelen naar een nieuwe levensfase. Een verhuiscoach kan helpen bij het opruimen en ordenen van spullen en kan daarbij ook op emotioneel gebied ondersteuning bieden. Het inschakelen van een verhuiscoach kan ouderen veel stress en zorgen besparen. Men kan rekenen op deskundige begeleiding en het maken van een stappenplan. Daarnaast kan een verhuiscoach ook helpen bij het inschakelen van andere professionals, zoals een makelaar, een verhuisbedrijf, een notaris, een register executeur, een financieel planner en een interieurvormgever.

Kortom, een verhuiscoach kan helpen bij het maken van de juiste keuzes en het regelen van alle praktische zaken rondom de verhuizing. Op die manier kunnen met name ouderen met een gerust hart de volgende fase van hun leven ingaan op een passende en comfortabele woonlocatie.

Wilt u meer weten over de verhuiscoach? Denkt u wel eens na over compacter wonen? Instyling helpt u op weg, met een klik heeft u contact.