Nautische lente

Gedurende de afgelopen maanden zijn veel boten in winterslaap geweest in een stalling, onder een zeilhuik, in een waterloods of op een bok. De herinneringen aan het vorige vaarseizoen liggen achter ons en de koude heeft plaatsgemaakt voor verlangen naar de lente waarin de zon zijn kracht weer opbouwt en het water langzaam zal opwarmen. In de winterperiode is nagedacht over reparaties aan boord en de vervanging van materiaal. Geven de bootmatrassen voldoende ondersteuning, is er ventilatie onder de matras ter voorkoning van schimmelvorming, zijn de vullingen van de bootkussens in orde, zijn de bekledingsstoffen nog netjes of zijn er technische reparaties uit te voeren. Hopelijk heeft u als watersporter aan al deze zaken gedacht in de afgelopen maanden.

Maak uw jacht klaar voor het nieuwe vaarseizoen

Voor het interieur aan boord kunnen praktische outdoor stoffen een verstandige keuze zijn. Ze zijn zacht van structuur, water en vuil afstotend, kunnen veel zonlicht verdragen zonder te verkleuren en zijn sterk. Durf te combineren met leer, imitatie suède, vilt en gedessineerde meubelstoffen met bijpassende accessoires. Het marineblauw is nog steeds trendy aan boord en mag gecombineerd worden met materialen in verschillende stijlen. Durf te mixen en vraag hulp om gedurfde combi’s te maken.

Vervang nu de dekbedden en hoofdkussens voor het nieuwe vaarseizoen en pas de warmteklasse aan aan uw favoriete vaargebied de Hollandse wateren of warme mediterrane streken. Kies een hoofdkussen dat nek en hoofd goed ondersteunt in een passende stevigheid. Bedtextiel van satijnkatoen en badtextiel van 400 grams katoen met een nautisch tintje gaan jarenlang mee en kan eindeloos vaak gewassen worden. 

Nautisch slaapcomfort

Zijn de bootmatrassen nog in goede conditie en geven ze goede ondersteuning? Na verloop van jaren gaat de kwaliteit van de matraskern achteruit, kan er kuilvorming ontstaan en kan vocht zich tot schimmel ontwikkeld hebben. Ventilatie onder de matras is van belang om bacteriën te weren. Dit kan met een lattenbodem voorkomen worden, hetgeen ook bijdraagt aan een betere ondersteuning van de wervelkolom.

Is er goed leeslicht aan boord of zijn oude armaturen aan vervanging toe? Lampvoeten kunnen voorzien worden van nieuwe lampenkappen. Naast het bed is accentverlichting plezierig en in de salon zijn wandarmaturen om goed te kunnen lezen praktisch. 12V moet omgezet worden door middel van een omvormer, houd hier rekening mee alvorens nieuwe armaturen aangesloten worden.

Bootkussens vervangen

Na intensief gebruik van de bootkussens en onder invloed van temperatuurschommelingen alsook de luchtvochtigheid aan boord gaat de kwaliteit van de bootkussens achteruit. De veerkracht van de kussens neemt af waardoor er kuilvorming ontstaat en de stof gaat lubberen, maar ook de ondersteuning van de kussens verslechtert hierdoor. Het vervangen van de stof heeft alleen zin als het schuim van de kern van de bootkussens nog in goede staat is. Wanneer de bootstoffering vervangen moet worden is het belangrijk om naar de conditie van de vulling te kijken. Het vervangen van de bootkussens is een kunst die alleen de ervaren vakman verstaat. Ervaring leert dat het laten maken van nieuwe bootkussens een weloverwogen beslissing moet zijn zodat het resultaat weer jaren meegaat.

Diverse nautische artikelen verkrijgbaar in de webshop

Wilt u advies over geschikte materialen aan boord van uw jacht of hulp bij de herinrichting van uw boot? Instyling heeft ervaring en expertise op dit gebied. Wacht niet tot het vaarseizoen is aangebroken, neem nu contact op om de mogelijkheden te bespreken. Bekijk ook de nautische artikelen in de webshop.