Dekbed te koud?

De vulling en tijk van een dekbed zijn essentieel voor de kwaliteit en de warmte isolatie. Welk dekbed kies je in de winter en wat voldoet aan de behoefte in een warme zomer? De mate van gewicht, de zachtheid, warmte en vochtregulatie bepalen het comfort. Goede dekbedden worden per vak één voor één gevuld en kunnen dus ook nagevuld worden. Instyling heeft de keuze gemaakt voor de levering van dekbedden van een Nederlandse producent, die garantie geeft. Wanneer achteraf blijkt dat een dekbed te warm of te koud voelt kan deze aangepast worden naar wens van de gebruiker. Deze tevredenheidsgarantie van de fabrikant verzekert de consument van de ideale warmte isolatie.

Warmte- en vochtregulerend vermogen

De kwaliteit van een dekbed is afhankelijk van de vulling, de vulkracht, de soepelheid van de tijk en het warmte- en vochtregulerend vermogen. Een evenwichtige combinatie van die eigenschappen zorgt ervoor dat de gebruiker heerlijk zacht en droog kan slapen. 

Er zijn veel soorten dekbedden in de handel. Naast eenden- en ganzendons kunnen dekbedden gevuld worden met katoen, wol, kameelhaar, cashmere, linnen, zijde, eiderdons of synthetische Technifill. Een uitleg over de verschillen is nodig om een doordachte keuze te kunnen maken. Hierbij moet gezegd worden dat onze leverancier van elk der materialen het beste uit de markt haalt en op verantwoorde wijze produceert. Een lange levensduur van de producten is sinds 1924 de missie van het bedrijf, dat tot op heden trouw gebleven is aan hun ambacht.

Welke dekbedvullingen zijn er

  • Eendendons 70% met een stevige katoenen tijk in de instapkwaliteit voelt iets zwaarder aan. Ook een 90% eendendons dekbed is leverbaar.
  • Witte Ganzendons 90% of 100% met een batisten tijk is lichter en heeft een hogere isolatiewaarde.
  • Een met Katoen gevuld dekbed met een katoenen tijk is geschikt voor de zomer, het is niet volumineus en heeft een lage aanschafprijs.
  • Een met IJslandse Schapenwol gevuld dekbed heeft een bijzonder goede isolatiewaarde. Dit type wol heeft een lange vezellengte en is soepeler en lichter dan andere wol soorten.
  • De zachte onderharen van Kameelhaar uit de hooggebergtes van Centraal Azië kan grote temperatuurschommelingen opvangen. Deze vulling biedt een hoge vochtregulatie, de tijk is van 100% organische katoen, het dekbed voelt lichter en soepeler dan wol.
  • De onderharen van de Cashmere geit, die leeft in het Himalaya gebergte, heeft een superieure vocht- en warmteregulatie. Het dekbed voelt nog steeds droog aan wanneer het 30% vocht opgenomen heeft. De tijk is van 100% Lyocell dat de vochtregulatie versterkt.
  • Een Linnen/Tencel dekbed met een 100% Lyocell edel satijnen tijk is uitermate geschikt voor zomerse omstandigheden. Linnen heeft namelijk een verkoelend effect, omdat het een hogere luchtdoorlaatbaarheid heeft. Het biedt meer vochtregulatie dan een katoen gevuld dekbed. De tijk van Lyocell satijn is zeer glad en is daardoor mijt-werend.
  • Een Moerbeiboom Zijde dekbed is gevuld met handmatig gespreide vezels die een betere vochtopname en afgifte geeft dan wildzijde. De tijk is van 100% zijde die verwarmt bij koude omstandigheden en verkoelend is bij warmte.
  • Een Eiderdons gevuld dekbed is extreem licht en warm, het heeft de beste isolatiewaarde die moeder natuur ontdekt heeft. Onze leverancier is de enige in Nederland die de originele IJslandse Eiderdons verwerkt, die op natuurlijke wijze verkregen wordt. Alleen de zachte dons, die op natuurlijke wijze verloren wordt na de broedtijd, wordt handmatig verzameld door gecertificeerde boeren. Een dekbed bestaat uit kleine vakjes die op ambachtelijke wijze gevuld worden. De tijk is van Egyptische edel batist met een keurmerk. Dit type dekbed is kostbaar, omdat deze dons zeldzaam is.

Behalve de keuze voor een geschikt type dekbed kan men de keuze maken voor de hoeveelheid vulling. Dit maakt dat een dekbed geschikt is voor specifieke weersomstandigheden. Onze leverancier biedt een tevredenheidsgarantie. Dat wil zeggen dat een dekbed achteraf aangepast kan worden door vulling toe te voegen of vulling te verwijderen, mocht dit nodig zijn.

Het reinigen van een dekbed is mogelijk

Tevens kunnen dekbedden gereinigd en gedroogd worden. Elk type dekbed wordt voorzien van een reinigingsvoorschrift. De dekbedden zijn gegarandeerd van hoge kwaliteit, waardoor de gebruiker er lang plezier van zal hebben. Op aanvraag zijn alle hierboven omschreven dekbedtypes leverbaar in vele afmetingen.

Instyling biedt een ganzendons dekbed aan in de webshop. Van dit product zijn meer maten en warmteklassen leverbaar, informeer ernaar.