Slechte akoestiek opheffen

Harde en gladde oppervlakken, zoals grote raampartijen, betonnen plafonds, glad gestucte muren en vloeren, weerkaatsen geluid en zorgen voor een storende echo. Vermoeidheid door galm ofwel weerkaatsing van geluid kan leiden tot slechte verstaanbaarheid en concentratieverlies. Geluidsoverlast op kantoor, op dagverblijven, scholen, werkplekken, maar ook in woningen, komt vaak voor. Door de toepassing van harde materialen en de hoeveelheid gebruikers in een ruimte neemt de overlast snel toe. Wat is de oplossing als een ruimte een slechte akoestiek heeft?

Oplossingen voor verbetering van de akoestiek

De toevoeging van zachte materialen zal een storende geluidsweerkaatsing opheffen. Gordijnen voor de ramen, tapijt op de vloer en panelen van stof lossen al een deel van de geluidsproblematiek op. Daarnaast zijn er professionele materialen die creatief en innovatief zijn en aan wanden of plafonds bevestigd kunnen worden. Akoestisch absorberende materialen dempen het geluid en nemen de geluidsgolven op. Kurk, wol, vilt, hout en planten zijn geschikt en kunnen verwerkt worden tot wand- of plafondpanelen die het geluid absorberen. Er worden ook PET-fles vlokken verwerkt tot akoestische panelen en dat is tevens een oplossing voor de afvalberg.

Leveranciers van geluiddempende panelen worden steeds creatiever. Er zijn geluiddempende viltpanelen in meer dan 30 kleuren leverbaar, die tevens met een patroon verwerkt kunnen worden. Deze viltpanelen zijn er met standaard ingewerkte patronen, maar er kunnen ook vormen naar wens uitgesneden worden. Een uitgefreesde naam of bedrijfslogo geven een 3D diepte-effect.

Akoestische fotowand

Wanden afgewerkt met fotobehang zijn inmiddels wel bekend. Geprint vinyldoek, voorzien van een geluiddempende laag en gespannen in een switchframe, is een nieuwe oplossing die tevens geluiddempend is. Switchframes kunnen op maat van de muur geleverd worden zodat ze wand-vullend zijn. Het fotodoek in een switchframe kan na verloop van tijd zelfs vervangen worden door een andere print. Het akoestische materiaal is vervaardigd van gerecyclede PET-flessen. Het doek is 100% PVC vrij en tevens volledig recyclebaar, het is kleurvast, slijtvast en UV-gestabiliseerd.

Brandveiligheid

Het akoestische PET-vilt is brandveilig, heeft brandklasse B – s2, d0. Dat wil zeggen dat het zeer moeilijk brandt, het een gemiddelde rookproductie geeft en er geen productie van brandende delen is. In openbare ruimten of in bedrijfsgebouwen is deze brandveiligheid een vereiste. De combinatie van fotoprint met akoestiek verbeterende eigenschappen en brandveiligheid dient dus meerdere doelen.

Een hinderlijke echo in openbare ruimten, in woonvertrekken of op werkplekken kan opgeheven worden met akoestische oplossingen aan de wand of aan het plafond. Instyling biedt sfeermogelijkheden die akoestisch doeltreffend. Informeer hoe de geluiddemping in uw gebouw verbeterd kan worden.