Scheepsstoffering

Gedurende de afgelopen maanden zijn veel boten in winterslaap geweest in een stalling, onder een zeilhuik, in een waterloods of op een bok. Vaarseizoen 2022 ligt achter ons en de koude maakt plaats voor verlangen naar de lente, waarin de zon kracht opbouwt en het water langzaam zal opwarmen. In de winterperiode is nagedacht over reparaties aan boord en de vervanging van materiaal. Hoe is de staat van de scheepsstoffering, het comfort van de kussenvullingen, geven de bootmatrassen voldoende ondersteuning, is er ventilatie onder de matras ter voorkoming van schimmelvorming? Hopelijk heeft u als watersporter aan al deze zaken gedacht in de afgelopen maanden.

Vaarklaar maken van de boot

Voor bootkussens kunnen outdoor meubelstoffen een praktische keuze zijn. Tegenwoordig zijn de stoffen voor scheepsstoffering zacht van structuur, water en vuil afstotend, maar ook UV bestendig en sterk. Combinaties met (kunst)leder, imitatie suède, vilt en gedessineerde meubelstoffen maken met bijpassende accessoires een statement aan boord van de boot. Het marineblauw is opnieuw trendy aan boord en wordt helemaal anno 2023 wanneer de kleur in verschillende stofstructuren toegepast wordt. Bij Instyling creëren we combinaties, waardoor de scheepsstoffering eigentijds maar ook tijdloos is voor de komende jaren.

Vervang de dekbedden en hoofdkussens aan boord en pas de warmteklasse aan voor uw favoriete vaargebied, of dat nu de Hollandse wateren of warmere mediterrane streken zijn. Kies een hoofdkussen in een passende stevigheid die de nek en het hoofd goed ondersteunt. Bedtextiel van satijnkatoen of Percal katoen en badtextiel van 400 grams katoen met een nautisch tintje gaan jarenlang mee en kunnen eindeloos vaak gewassen worden. Uni kleuren maar ook strepen en ruiten zijn dit jaar trendy en helemaal nautisch. Gebruik die patronen alleen voor accessoires, want in de rondingen van de bootkussens lopen ze uit patroon.

Nautisch slaapcomfort

Hoe is de conditie van de bootmatrassen, geven ze goede ondersteuning, wordt u uitgerust wakker? Na verloop van jaren gaat de kwaliteit van de kern van de bootmatras achteruit, kan er kuilvorming ontstaan en kan vocht zich tot schimmel ontwikkelen. Ventilatie onder de matras is van belang om bacteriën te weren. Een lattenbodem onder de matras geeft extra comfort en ondersteuning van de wervelkolom, maar zorgt bovenal dat er een luchtstroom onder de matras is. Ventilatie voorkomt schimmelvorming in de bootmatras!

Is er goed leeslicht aan boord of zijn oude armaturen aan vervanging toe? Lampvoeten kunnen voorzien worden van nieuwe lampenkappen. Naast het bed is accentverlichting plezierig en in de salon zijn wandarmaturen om goed te kunnen lezen praktisch. 12V moet omgezet worden door middel van een omvormer, houd hier rekening mee alvorens nieuwe armaturen aangesloten worden.

Bootstoffering vervangen

Na intensief gebruik van de bootkussens en onder invloed van temperatuurschommelingen, alsook de luchtvochtigheid aan boord, gaat de kwaliteit van de kussens en stoffering achteruit. De veerkracht van de kussens neemt af waardoor er kuilvorming ontstaat en de stof gaat lubberen, maar ook de ondersteuning van de bootkussens verslechtert hierdoor. Het vervangen van de meubelstof heeft alleen zin als het polyetherschuim van de kern van de bootkussens nog in goede staat is. Wanneer de scheepsstoffering vervangen moet worden is het belangrijk om naar de conditie van de kussenvulling te kijken. Het maken of stofferen van bootkussens is een kunst die alleen de ervaren bootstoffeerder verstaat. Expertise op het gebied van scheepsstoffering leert dat het vervangen van de bootkussens een weloverwogen keuze moet zijn, zodat de scheepsstoffering weer jaren meegaat.

Instyling heeft ervaring en expertise op het gebied van scheepsstoffering, bootkussens en bootmatrassen. Wacht niet tot het vaarseizoen is aangebroken want dan hebben alle ervaren bootstoffeerders een volle agenda. Wilt u advies over de mogelijkheden van vervanging van de scheepsstoffering of het nautisch slaapcomfort?

Neem contact op voor advies over scheepsstoffering en neem een kijkje in onze webshop.