Levensloopwoning

De doelgroep ouderen stijgt de komende jaren, we zijn langer gezond en vitaal en daarmee veranderen ook de woonwensen. Met ervaring op het gebied van wonen en inrichten en betrokkenheid bij deze doelgroep, zijn we bij Instyling gaan inventariseren welke woonbehoeften er zijn als men ouder wordt. Vooral optimaal genieten en wonen zonder belemmeringen staan boven aan de lijst met wensen van een levensloopwoning of levensloopbestendige woning.

Instyling werkt met een aantal bouwpartijen aan de ontwikkeling van een levensloopbestendige woning, die zorgeloos wonen nastreeft. Meerdere gemeentes denken inmiddels ook na over het creëren van passende woonoplossingen en willen onder voorwaarden toestemming geven voor de bouw van woningen, die geschikt zijn voor ouder wordende burgers. Een mantelzorgwoning en de levensloopbestendige woning moeten passen als een jas gedurende vele jaren. De creatie van dit type huizen gaat leiden tot verkoop van grotere woningen, die weer geschikt zijn voor gezinnen. Hiermee zal een deel van het woningtekort voor jongere mensen opgelost kunnen worden. Op deze manier wordt ook de huizenmarkt circulair.

Valt u in de doelgroep senioren of ouderen, die overweegt om een royale gezinswoning te verruilen voor een, van alle gemakken voorziene levensloopbestendige woning, laat het ons dan weten. Neem contact op voor informatie waarmee we vervolgens zoekende en creërende partijen met elkaar in contact brengen.

Levensloopwoning SR Style

Instyling heeft de levensloopwoning SR Style bijna gereed voor productie. Denk aan ruimte, uitzicht, lange zichtlijnen, drempelvrij, koel in de zomer, behaaglijk in de winter en één zijn met de natuur rondom het huis. Wordt de woning gebouwd van hout dan kan de bouwtijd relatief kort zijn. Houtbouw is bovendien circulair want het afval van hout kan in vele vormen opnieuw gebruikt worden. De aanwas van bomen is groot genoeg om de mensheid tot in lengte van jaren hout te leveren.

Wanneer past een mantelzorgwoning

Voor het creëren van een mantelzorgwoning, die op het eigen terrein van bijvoorbeeld een familielid geplaatst kan worden, zijn een aantal praktische zaken van belangrijk. We zetten ze voor u op een rij:
1.  Een mantelzorgwoning mag vergunningsvrij gebouwd worden en mag maximaal 100 m2 groot zijn. De mantelzorgwoning wordt dan als bijgebouw geplaatst, op een reeds bebouwd perceel.
2.   Voor de mantelzorgwoning wordt geen hypotheek verstrekt door financiële instellingen.
3.  De mantelzorgwoning komt op de kavel te staan bij de mantelzorgverlener, veelal bij één van de kinderen. De kinderen zijn eigenaar van de kavel, dus zullen er gezamenlijke afspraken voor het eigendom van de woning gemaakt moeten worden.
4.    Wanneer ouder(s) en kinderen samen gaan wonen op hetzelfde erf kan dit invloed hebben op het verzamelinkomen. Dit kan gevolgen hebben voor de AOW of een werkloosheiduitkering. Een specialist kan hierin adviseren en begeleiden.

Wat is een levensloopwoning

Een levensloopbestendige woning is een woning die ontworpen en ingericht is om aan de veranderende behoeften van haar bewoners te voldoen, vanaf volwassenheid tot ouderdom. Deze woningen hebben bijvoorbeeld aangepaste badkamers, bredere deuren en aangepaste keukens, en zijn gemakkelijker toegankelijk voor mensen met een beperking. Bij Instyling zijn we van mening dat aangepaste voorzieningen gericht mogen zijn op gebruiksgemak, maar ook sfeer daarbij een grote rol moet spelen.

Het kostenaspect

Wanneer de kinderen uitgevlogen zijn ontstaat veelal de behoefte om zorgelozer en kleiner te gaan wonen. De gezinswoning is te groot geworden en het onderhoud vergt steeds meer tijd en moeite. Een overweging kan zijn om de grote woning te verkopen en een kleinere nieuwe woning te betrekken, die meegroeit naar de toekomst. Groei zit hem hier in gebruiksgemak met optimaal leef-genot, zorgeloos comfort en een fijne sfeer. Een nieuw te bouwen woning kan veelal gefinancierd worden uit de opbrengst van de verkoop van de gezinswoning. Nieuwbouw is voor vele jaren onderhoudsvrij en kan middels moderne voorzieningen als een warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming en koeling energieneutraal gebouwd worden. Ook dat geeft financiële voordelen voor de toekomst.

De kenmerken van een levensloopwoning

De levensloopbestendige woning is gelijkvloers en heeft geen drempels. In de woonkamer is de open keuken gesitueerd met uitzicht naar alle kanten en inbouwapparatuur, die zonder al te veel bukken bediend kan worden. De slaapkamer heeft een inloopkast en een aangrenzende badkamer, waarin de douche niet afgesloten maar wel separaat geplaatst is. In de gehele woning is de vloer verwarmd en voorzien van een dekvloer die antislip is. De deuropeningen zijn royaal en deels met een schuifdeur systeem in plaats van openslaand. De woonkamer en slaapkamer hebben brede openslaande deuren naar de tuin. Bij Instyling hebben we bedacht dat rondom de gehele woning het terras drempelloos te betreden moet zijn.

De voordelen van een levensloopwoning of seniorenwoning zijn gebruiksgemak, er zijn geen obstakels en de beleving met de buitenwereld is groot. De SR Style levensloopwoning beschikt deels over een bergzolder, heeft veel raampartijen, zodat lange zichtlijnen ontstaan. De woonkamer en de slaapkamer zijn open tot aan de nok waardoor deze ruimtes groter lijken.

Zorgeloos bouwtraject

Vooralsnog is het interessant om in gesprek te gaan over mogelijkheden, die het wonen voor nu en de toekomst gemakkelijk en aangenaam maken voor uzelf of bijvoorbeeld uw ouders. Instyling gaat graag in gesprek wanneer u overweegt om compacter en zorgelozer te gaan leven. Wat is mogelijk en hoe kunt u daarbij ontzorgt worden. De bouwtijd van een houten woning is korter dan die van een traditioneel huis, terwijl de kwaliteit en levensduur gelijk zijn. We begeleiden het gehele traject van bouwplannen maken tot en met het inrichten in uw eigen smaak.

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden van de SR Style levensloopwoning.