Goed slapen is weerstand verhogend

Het belang van goed slapen is onderschreven en in onderzoeken aangetoond. Tijdens de slaap vindt zowel lichamelijk als geestelijk herstel plaats, zodat men vol energie aan een nieuwe dag kan beginnen. Een goede nachtrust is onder andere bevorderlijk voor de concentratie en reactiesnelheid, en men is beter bestand tegen stresssituaties. Ook staat men positiever in het leven, is men productiever en besluitvaardiger wanneer men goed slaapt. Maar minstens zo belangrijk is dat goed slapen de weestand versterkt en een positieve bijdrage levert aan de gezondheid.

Wat zeggen professionals šŸ˜“

Zeger Schoenmaker (Unleashbyzeger): Een goede nachtrust is essentieel voor zowel professioneel succes als het algemeen welzijn. Laten we dieper ingaan op de voordelen van voldoende slaap en hoe dit kan bijdragen aan de carriĆØre en het persoonlijke leven.

Andrew Weil: Bekijk de YouTubevideo over de 4-7-8 ademmethode, die ingezet kan worden om gemakkelijker in te slapen.

De voordelen van voldoende slaap

# Verbeterde cognitieve functies, want een goede nachtrust bevordert de concentratie, de creativiteit en het probleemoplossend vermogen.
# Emotionele stabiliteit, want voldoende slaap helpt bij het beheersen van stress en het verbeteren van het humeur.
# Fysieke gezondheid, want regelmatig te weinig slapen kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.

De wetenschap van een goede matras

De bijdrage die slapen, naast gezonde voeding, levert aan een sterk immuun- en afweersysteem mag volgens wetenschappers niet onderschat worden. Voldoende en kwalitatief goede slaap spelen een essentiĆ«le rol in de afweer van het lichaam tegen ziekten. Lees het artikel “De wetenschap van een goede matras” van Dr. Geert Mahieu, waarin dit uitvoerig toegelicht wordt.

Immuniteit verhogen

Het immuunsysteem zorgt tijdens de slaap voor de afgifte van beschermende stoffen. In het geval van infecties of tijdens stressvolle periodes zorgt het lichaam voor extra productie van deze stoffen, om ziektes tegen te gaan. Als er onvoldoende geslapen wordt, kan het lichaam niet genoeg van deze stoffen en antilichamen aanmaken. Slecht of te weinig slapen kan er dus toe leiden dat men bevattelijker wordt voor infecties.

Tips voor een betere nachtrust

  1. De juiste voeding stimuleert de aanmaak van Melatonine. Om melatonine aan te maken heb je de juiste bouwstoffen nodig: eiwitten, vitamines en mineralen. Concreet zijn dit het eiwitdeeltje tryptofaan, vitamines B6 en B12, ijzer, foliumzuur en magnesium.
  2. Relax, take it easy. Stress (het hormoon cortisol) verstoort de werking van melatonine. A: Ga aan de wandel in de natuur, wandelen vermindert stress en verlaagt je cortisolniveau. B: Elke dag kort mediteren kan een enorm verschil maken voor je slaapkwaliteit.Ā C: Een goede knuffel werkt stressverlagend en dus ontspannend, dat is wetenschappelijk bewezen. Omhels je partner, kind(eren) en/of huisdier dus regelmatig. D: Neem minimaal een uur voor je gaat slapen een warm bad of stap even onder de douche. Door de warmte zet je lichaam mechanismen in werking om de warmte via je handpalmen en voetzolen kwijt te raken. Dit leidt na een tijdje dus tot een daling van de lichaamstemperatuur, waardoor je beter slaapt.
  3. Regelmatig bewegen helpt je bij het inslapen en verbetert de slaapkwaliteit. A: Als je beweegt, gaan je hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur omhoog. Tot enkele uren daarna blijft dat zo. Als je weer tot rust bent gekomen, dalen ze echter tot een niveau dat zelfs lager ligt dan bij mensen die bijna nooit bewegen. Die lage standen van hartslag, stofwisseling en lichaamstemperatuur vormen de ideale ā€˜slaapmodusā€™. B: Beweging en sport stimuleert de aanmaak van Endorfine en Dopamine. Van beide stoffen krijg je een geluksgevoel en ze gaan stress tegen.
  4. Breng je bioritme in balans. Als je leeft volgens je bioritme, maak je optimaal gebruik van de handvatten die de natuur je geeft om in slaap te vallen. Het belangrijkste element hierin is Melatonine, het slaaphormoon. A: Vermijd blauw licht van telefoons en andere schermen lijkt op daglicht en dat verstoort je bioritme omdat het de aanmaak van Melatonine remt. B: Wees niet extreem actief op de late avond want ook dat verstoort je bioritme, omdat het je hartslag omhoog brengt. C: Je lichaamstemperatuur moet ook naar beneden, zet daarom de verwarming ‘s avonds lager naar ca. 15 graden. D: Zorg voor een koele en goed geventileerde slaapkamer. E: Doe de gordijnen ‘s morgens meteen open, dat is ook goed voor je bioritme.

Wat is een goede matras

In een onrustige tijd, waarin de wereld kampt met infectieziektes, is goed slapen belangrijk omdat het de weerstand verhoogt gedurende de nacht. Voor een goede slaapcyclus zijn een aantal zaken van belang en die kan men zelf bewerkstelligen. EĆ©n daarvan is het bezit van een goed bed met een op maat gemaakte matras. De combinatie matras en matrasdrager dienen voldoende ondersteuning en comfort te bieden, waarbij een goed ventilerend vermogen belangrijk is. Alleen dan kan men helemaal tot rust komen en zal de weerstand op peil blijven.

Ervaring met maatwerk oplossingen

Instyling heeft ervaring met de productie van slaapcomfort, het ontwerpen en produceren van bedden, matrassen en hoofdkussens. Elk lichaam heeft andere behoeften en wensen ten aanzien van ondersteuning en ontspanning van de rug, heupen, schouders en nek gedurende de slaap.

Samenwerking met gerenommeerde producenten, die hoogwaardige materialen gebruiken en maatwerk oplossingen bieden op het gebied van slaapcomfort, vinden wij belangrijk, evenals een goede prijs-kwaliteit verhouding. Creatieve oplossingen die een personal touch aan de slaapkamer geven zijn binnen handbereik omdat we beschikken over een netwerk met creatieve mensen.

Goed slapen versterkt de weerstand en daar werkt een rustgevend slaapvertrek toe bij. In onze showroom in Blaricum leggen we dit graag uit en kan de ondersteuning van een goede matras ook ervaren worden.

Neem contact op als u meer wilt weten over slaapcomfort of bezoek onze showroom op afspraak.