Er moeten in Nederland jaarlijks 100.000 woningen bij komen en er zijn genoeg mogelijkheden om dat duurzaam voor elkaar te krijgen, constateert adviesraad Rli (Raad voor de leefomgeving en infrastructuur). Woningbouwers willen wel overstappen van staal naar hout, maar de overheid biedt nog geen duidelijkheid. Het prefab bouwen van houten woningen is een oplossing voor de bouwcrisis.
De Rli –een onafhankelijk adviesorgaan van de overheid– schrijft dat een snelle omslag naar woningen bouwen met duurzame materialen nodig is. Conventionele materialen zoals beton en staal zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Met duurzaam bouwen is veel mogelijk en bouwbedrijven staan klaar. De Rli is een adviesraad die zich bezighoudt met vraagstukken op het brede domein van de fysieke leefomgeving, zoals wonen, ruimtelijke ordening, milieu, klimaat, water, energie, landbouw en infrastructuur.
Conventionele materialen zoals beton en staal zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland. Door duurzaam te bouwen met hout is veel mogelijk en bouwbedrijven staan klaar, aldus een onlangs gepubliceerd artikel. Dat duurzaam bouwen meer tijd en geld zou kosten, is volgens de Rli een hardnekkige mythe, die de omslag tegenhoudt. Dit speelt in de bouw, bij de overheid en in de financiële sector. Fabrieksmatige houtbouw is juist sneller, wat ook de kosten omlaag brengt. Meerdere partijen zien fabrieksmatige bouw als een belangrijk antwoord op de woningcrisis.
Duurzaam bouwen biedt bovendien belangrijke voordelen voor bewoners, zegt een woordvoerder van Rli. Bij extreme hitte blijken woningen van hout anders op kou en hitte te reageren en zorgen houten woningen voor een beter binnenklimaat. Er zijn meer voordelen dan nadelen voor het bouwen van woningen van hout. Wat betreft de mogelijkheden voor architectuur van houten gebouwen zijn er ook hoegenaamd geen beperkingen. De constructeurs en architecten van houtbouw woningen worden steeds creatiever.
Een houten woning heeft een levensduur van minimaal 50 tot wel 150 jaar wanneer het hout goed onderhouden wordt. Houtveredelingsproducten worden steeds beter en milieuvriendelijker. Het besef dat natuur en milieu beschermd moeten worden is bij veel partijen een uitdaging om nog innovatiever te werk te gaan. De consument is door stijgende prijzen en moeilijk leverbare grondstoffen ook spaarzamer en bewuster gaan leven. Voor het verwarmen en koelen van woningen zijn steeds betere oplossingen gekomen die voldoen aan de BENG (bijna energie neutraal gebouw) norm. Voor woningbouwers is deze norm een uitdaging, maar daar wordt goed op ingespeeld.
Instyling is in gesprek met diverse ervaren bouwondernemingen die duurzame houtbouw ontwikkelen en prefab maatwerk produceren. Specifieke doelgroepen, die een oplossing kunnen bieden voor de bouwcrisis, in contact brengen met gemeenten, is het doel van bouwend Nederland. Gebruiker en aanbieder verbinden zodat dit bijdraagt aan het welzijn van de mens. Bent u op zoek of wilt u informatie over het uitvoeren van specifieke woonoplossingen die passen bij uw woonwens? Ga het gesprek aan zodat vraag en aanbod versneld bij elkaar komen!
Wilt u meer weten over houtbouw en de bouw van houten woningen, over senioren woningdesign en gemeenten die inspelen op deze vraag, neem dan contact op met Instyling.