Licht in de tuin

Creëer je eigen sprookjeswereld

Tuinverlichting is steeds meer een sfeermaker, het zwarte gat in de tuin wordt door de verlichting in de tuin een oase om van te genieten zodra de zon onder is. Verlicht de tuin subtiel en met mate zodat het nachtleven van dieren niet verstoord wordt. Licht een aantal objecten in de tuin tot een bepaald tijdstip uit, bijvoorbeeld een boom. ’s Nachts mag de tuin geheel donker zijn waardoor er ook geen lichtvervuiling is. Verlichting in de tuin schept diepte en vergroot de belevingswereld als je lange zichtlijnen creëert.

Denk na over looproutes met eventueel automatische schakelaars. Door sokkellampen of spots te gebruiken kun je zien waar je loopt. De gevel of de schutting kan verlicht worden met wandlampen, maar gebruik geen grote lichtbundels omdat dat dominant is. Halogeen en gloeilampen gaan helemaal verdwijnen. LED lampen zijn energiezuiniger, hebben een langere levensduur en de kleurtoon is inmiddels meer dan slechts een fel wit licht. De standaard lichtkleur is 2700 Kelvin, een lagere waarde geeft warmer licht, bij een hogere waarde zal het licht witter zijn.

Veel verlichting kan zelf aangebracht worden. Laat een elektricien de kabels aanleggen en een moffeldoos gebruiken, die volgestort wordt met giethars om de aansluiting te beschermen voor vocht. Bij de toepassing van inbouwspots moet er grind in het gat gestort worden om te voorkomen dat condensvorming ontstaat. Gebruik tevens 12 volt-snoeren zodat er tijdens tuinwerkzaamheden, waarbij men een keer op een kabel stuit, alleen een lichte schok gevoeld wordt.

Gebruik energiezuinige LED lampen

Er worden veel up- en downlighters aangeboden. Dit zijn spots die men aan de muur en schutting kan bevestigen en een deel van de gevel verlichten. Als er geen aansluitpunten op de gevel aanwezig zijn, en men niet wil boren, kan er een koperen buisje op de muur gemonteerd worden waar de kabel doorheen gevoerd kan worden. Kiest men voor gevelverlichting met zonnecellen, houd er dan rekening mee dat die het alleen goed doet aan de zonzijde van het huis en de opbrengst licht in de winter minder is.

Het lichtbeeld in de tuin is belangrijker dan de vorm van een armatuur. Kies liever een tijdloos model zoals een (inbouw)spot of een sokkellamp met een eenvoudig model in een aardse tint zoals antraciet. Met het uitlichten van mooie elementen in de tuin is het ‘s avonds altijd feest. Een uitgebalanceerd verlichtingsplan maken kan lastig zijn. Aarzel niet om hierbij de hulp in te roepen van een specialist. Instyling denkt graag mee en werkt met diverse leveranciers van outdoor lighting zoals Redo, Nowodvorski, Grok, Martinelli Luce, Beneito Faure en anderen.

Wij denken in sfeer en in oplossingen. Wilt u uw licht opsteken en advies, neem dan contact op en neem een kijkje in de webshop.