Wat mankeert er aan het interieur als het niet gezellig aanvoelt. Wat kun je doen om de sfeer te verbeteren. De reden van het missen van sfeer in een woning kan een aantal oorzaken hebben. Wat klopt er niet?
De toegepaste materialen zijn hard en tamelijk vlak. Er is weinig kleurnuance aanwezig in de kamer of op de werkplek. Of de natuurlijke lichtinval en de verlichtingsarmaturen staan niet op de juiste plek of zijn niet goed gekozen. Hoe breng je een wijziging aan in de materiaalkeuzes en spullen die al aangeschaft zijn?
De tegenstelling van harde materialen zijn zachte wollige materialen. Ik geef een aantal voorbeelden. Gordijnen in een grove, zachte structuur en kleur geven meer sfeer dan vlakke materialen zoals platte vezels, vlakke rolgordijnen en aluminium blinds. De plooiing van gordijnen geeft een natuurlijke wave in de ruimte, waar ook de wind en de zon hun effect op hebben. Een hoogpolig vloerkleed geeft door het spel van de beweging van de garens en de verandering van de vleug een zachte nuance in een ruimte. Een vlak geweven tapijt zal minder beleving geven omdat er geen schaduwspel ontstaat door beweging van de garens. Sierkussens van verschillende stofstructuren werken ook mee aan een verandering van de sfeerbeleving.
Het toegepaste kleurenpalet kan ook de reden van gemiste sfeer zijn. Bij herhaling van dezelfde kleur en de kleurtoon zal de gevoelswaarde in huis niet prikkelend zijn. Werk je ton-sur-ton, dus kleur op kleur met net een tint verschil, dan zal de sfeerbeleving al anders zijn. En ook hier geldt dat verschil in structuur sfeer verhogend werkt, naast een kleurnuance. Een kleurnuance is een kleur met meer of minder sterkte die ontstaat door de zwart-wit-balans.
Misschien niet logisch, maar wel veelzeggend is het gebruik van een contrastkleur. Door een tegengestelde kleur uit het kleurenprisma toe te voegen aan een rustige basis, versterk je de sfeer. Is de basis van een interieur heel naturel met veel zacht wit, beige en grijstinten, dan zal een contrasterend warm blauw, diep rood, houtskool zwart of diep groen de balans versterken. Het interieur blijft neutraal van kleur, maar biedt een andere reflectie door de toevoeging van de contrastkleur.
Het toepassen van hoogteverschil in de kamer werkt positief en verhoogt de sfeer. De plaatsing van een hoge kast, de toevoeging van hoge planten en kunstwerken aan de muur geven een hoogte-effect. Grote verlichtingsarmaturen en hoge raampartijen sorteren met hun lange lijnenspel een gevoel van ruimte. In het huidige bouwbesluit worden hoge deuren en raampartijen gebruikt en zijn de plafonds hoger dan bij oudere woningen. Op een kleine woonoppervlakte geeft hoogte een gevoel van extra ruimte en dat speelt ook mee bij het gevoel van sfeer.
Tot slot hebben we het over lichtinval en de toevoeging van licht door middel van verlichtingsarmaturen. Om een ruimte in zijn geheel goed te verlichten werken we met zogenaamde basisverlichting en met accentverlichting. Een basisverlichting is ingebouwd of opgebouwd aan het plafond of op de muur. Wanneer je dit licht door middel van een dimmer versterkt of verzwakt kun je naar gelang de natuurlijke lichtinval spelen met licht.
Accentverlichting is het licht dat specifiek op een bepaalde plek een doel heeft. Accentlicht is de leeslamp naast de bank of bij de fauteuil, de tafellamp op de lage kast of op de kleine tafel, de lamp boven de eettafel en het lampje dat een kunstwerk uitlicht. Het zijn meestal vrijstaande lampen die makkelijk verplaatst kunnen worden. Deze armaturen worden per stuk geactiveerd zodra het natuurlijke licht onvoldoende is. Kies je voor bijzondere modellen of vormen dan zijn het ook designobjecten in huis. Verlichtingsarmaturen kunnen door hun kleur ook bijdragen aan het kleurcontrast. Daarnaast is de kleurtoon van de verlichtingsbron, weergegeven in Kelvin, ook meer of minder sfeer bepalend.
Heb je problemen met de sfeer in je woonkamer, de slaapkamer, op de werkplek of andere ruimte? De interieurvormgever, interieurspecialist of interieurstylist geeft advies en voorkomt dat je verkeerde keuzes maakt. Verkeerde keuzes zijn bovendien slecht voor de portemonnee. Wie vooraf afstemt met de adviseur wat het beschikbare budget is mag zich verheugen op een bevredigend eindresultaat dat sfeer verhogend is voor de woning.
Steek je licht op en informeer eens hoe een adviestraject werkt en wat het op kan leveren. De informatieve kennismaking met een interieuradviseur kan al veel duidelijkheid geven.