Dekbed keuzes

Begint de koude door te dringen tot de slaapkamer? Een slaapkamertemperatuur van 18 graden is aan te bevelen, maar in bed wilt u zich behaaglijk voelen. Slapen onder een dekbed is aangenaam, maar hoe bepaalt u welk type dekbed voor u persoonlijk het meest geschikt is?

Tips voor het maken van keuzes

  1. Kies het juiste formaat: Een dekbed dient aan beide zijden minimaal 30 cm breder te zijn dan het bed. Wilt u gezellig samen of liever ieder apart onder een dekbed slapen.
  2. Bepaal de warmte: Heeft u een dekbed nodig voor de zomer, de winter of moet het geschikt zijn voor alle jaargetijden.
  3. Kies het type vulling: Gaat de voorkeur uit naar dons, veren, wol, katoen, bamboe, kameelhaar, zijde, eiderdons, cashmere, katoen of synthetisch.
  4. Het vulgewicht: De warmte van een dekbed wordt bepaald door het vulgewicht, uitgedrukt in g/m2 (de vulling per m2). Hoe hoger het vulgewicht, hoe warmer het dekbed is.
  5. Let op het onderhoud: Kan het dekbed gewassen worden in de wasmachine of moet het chemisch gereinigd worden. Het onderhoudsadvies is van belang.
  6. Garantie: Er zijn leveranciers die garantie geven op de warmteklasse. Dat wil zeggen dat het dekbed achteraf aangepast kan worden als het te warm of te koud blijkt te zijn, de zogenaamde tevredenheidsgarantie.

Houd rekening met

Het is ook belangrijk om rekening te houden met persoonlijke voorkeuren en eventuele allergieën bij het kiezen van een dekbed. Sommige mensen geven de voorkeur aan een lichtgewicht dekbed, terwijl anderen liever een zwaarder en dikker dekbed hebben. Ook kunnen allergieën voor bepaalde materialen of de huisstofmijt invloed hebben op de keuze van het dekbed.

Daarnaast is het handig om te controleren of het dekbed in de wasmachine gewassen kan worden of dat het chemisch gereinigd moet worden. Het onderhoudsadvies kan per dekbed verschillen.

Ten slotte is het de moeite waard om garantieopties te onderzoeken. Sommige leveranciers bieden garantie op de warmteklasse, wat betekent dat het dekbed achteraf kan worden aangepast als het te warm of te koud blijkt te zijn.

Kortom, bij het kiezen van een dekbed is het belangrijk om het juiste formaat, de juiste warmte, het type vulling, het vulgewicht, het onderhoud en eventuele garantieopties te overwegen. Daarnaast is het verstandig om de kwaliteit en het comfort van het dekbed te beoordelen op basis van de vulling, de tijk en het warmte- en vochtregulerende vermogen. Door deze factoren in overweging te nemen, kunt u een doordachte keuze maken voor een dekbed dat aan uw persoonlijke behoeften voldoet.

Vulling en tijk

De vulling en de tijk van een dekbed zijn essentieel voor de kwaliteit en de warmte isolatie. Hoogwaardige dekbedden zijn per vak één voor één gevuld en kunnen dus ook nagevuld worden. Er zijn leveranciers die een dekbed kunnen aanpassen wanneer achteraf blijkt dat het te warm of te koud voelt. Deze tevredenheidsgarantie verzekert de consument van de ideale warmte isolatie bij de keuze van een dekbed.

Warmte- en vochtregulerend

De kwaliteit van een dekbed is afhankelijk van de kwaliteit van de vulling, de vulkracht, de soepelheid van de tijk en het warmte- en vochtregulerend vermogen. Door de evenwichtige combinatie van die eigenschappen slaapt de gebruiker heerlijk zacht en droog. De comfortindex laat zien wat de verschillen zijn en welk dekbed de beste persoonlijke keuze is.

Verschillende types dekbedvulling

Eendendons 70% met een stevige katoenen tijk is de instapkwaliteit en voelt iets zwaarder aan, ook een 90% eendendons dekbed is leverbaar.

Witte Ganzendons 90% of 100% met een batisten tijk is lichter en heeft een hogere isolatiewaarde.

Het met Katoen gevulde dekbed, met een tijk van katoen, is geschikt voor de zomer. Dit dekbed is niet volumineus en heeft een lage aanschafprijs.

Een met IJslandse Schapenwol gevuld dekbed heeft een bijzonder goede isolatiewaarde. Dit type wol heeft een lange vezellengte en is soepeler en lichter dan andere wol soorten.

De zachte onderharen van Kameelhaar uit de hooggebergtes van Centraal Azië kan grote temperatuurschommelingen opvangen. Deze vulling biedt een hoge vochtregulatie, de tijk is van 100% organische katoen, het dekbed voelt lichter en soepeler dan wol.

De onderharen van de Cashmere geit, die leeft in het Himalaya gebergte, heeft een superieure vocht- en warmteregulatie. Het dekbed voelt nog steeds droog aan wanneer het 30% vocht opgenomen heeft. De tijk is van 100% Lyocell dat de vochtregulatie versterkt.

Een Linnen/Tencel dekbed met een 100% Lyocell edel satijnen tijk is uitermate geschikt voor zomerse omstandigheden. Linnen heeft namelijk een verkoelend effect, omdat het een hogere luchtdoorlaatbaarheid heeft. Het biedt meer vochtregulatie dan een katoen gevuld dekbed. De tijk van Lyocell satijn is zeer glad en is daardoor mijt-werend.

Het Moerbeiboom Zijde dekbed is gevuld met handmatig gespreide vezels die een betere vochtopname en afgifte geeft dan wildzijde. De tijk is van 100% zijde die verwarmt bij koude omstandigheden en verkoelend is bij warme omstandigheden.

Eiderdons is de meest exclusieve vulling voor een dekbed. Het is extreem licht en warm, het heeft de beste isolatiewaarde die moeder natuur ontdekt heeft. Er is in Nederlands slechts één leverancier die originele IJslandse Eiderdons verwerkt, die op natuurlijke wijze verkregen wordt. Alleen de zachte dons, die op natuurlijke wijze verloren wordt na de broedtijd, wordt handmatig verzameld door gecertificeerde boeren. Een dekbed bestaat uit kleine vakjes die op ambachtelijke wijze gevuld worden. De tijk is van Egyptische edel batist met een keurmerk. Dit type dekbed is kostbaar, omdat Eiderdons zeldzaam is.

Gevoelig voor huisstofmijt?

Heeft u last van allergie, let dan op het Nomite label dat er garant voor staat dat het dekbed geschikt is voor mensen die allergisch zijn voor de huisstofmijt.

Het reinigen en drogen van een dekbed is mogelijk, let op het label met reinigingsvoorschriften! Een goed dekbed moet van hoge kwaliteit zijn, alleen dan heeft men er vele jaren profijt van. De hierboven omschreven dekbedtypes zijn leverbaar in vele afmetingen en in meerdere warmteklassen. Een Nederlandse producent van dekbedden heeft een grote voorraad en kan binnen enkele dagen een dekbed naar keuze versturen.

Instyling levert dekbedden razendsnel op bestelling. Bel of mail wanneer u hulp wenst om een goede keuze te kunnen maken.