De kwaliteit van goed slapen

Een derde deel van het leven besteedt ieder mens aan slapen. De kwaliteit van slapen is belangrijk voor herstel van lichaam en geest. Een goed bed is essentieel voor de ondersteuning van het lichaam en voor de kwaliteit van ontspanning. Vaak wordt vergeten om te informeren naar de materialen en de duurzaamheid van een bed en de bijbehorende matrassen.

Boxspring bed

Een boxspring is letterlijk een ‘bak met springveren’. Deze wordt vorm gegeven als een gestoffeerde en verende matrasdrager. Op de box ligt de matras. Tezamen bieden zij een groot comfort en hebben een luxe uitstraling, omdat het bed door een eigen stofkeuze een unieke uitstraling heeft. De verenkern van de box zorgt samen met de matras voor goede eigenschappen: een gelijkmatige gewichtsverdeling, het ontbreken van drukpunten, een optimale bloedcirculatie, goede ventilatie en vochtregulatie.

Lattenbodem

De moderne lattenbodem is een prima drager voor de matras. Bodem en matras dienen wel goed op elkaar afgestemd te zijn. Goede lattenbodems zijn ontwikkeld om de vormen van het lichaam op meerdere punten te ondersteunen. De meeste lattenbodems zijn uitgerust met een speciale schouder- en heupzone, die rekening houdt met de zwaardere delen van het lichaam.

Er zijn vlakke lattenbodems of elektrisch verstelbare types waarbij het hoofdeinde omhoog gezet kan worden, maar bijvoorbeeld ook het rug-deel en het voeteneinde. Lattenbodems zijn er in vele kwaliteiten. Het is raadzaam om u goed te laten voorlichten. 

Pocketveren matras

In een pocketveren matras zitten tonvormige metalen veren, die ieder afzonderlijk in een pocket verpakt zijn. In elke matras zitten honderden pockets, die onafhankelijk van elkaar meer of minder ingedrukt worden door het lichaamsgewicht. Pocketvering matrassen zijn luchtige matrassen die perfect ventileren. Pocketmatrassen zijn het meest geschikt voor mensen die het snel warm hebben en veel transpireren. 

De dikte van het metaal en de draaiing van de veer bepalen de weerstand. Door de toepassing van pocketveren met verschillende weerstand worden comfortzones in de matras gecreëerd. Hierdoor ontstaan er schouder- en heupzones, die de verschillende lichaamsdelen dusdanig ondersteunen dat de wervelkolom horizontaal en dus in de juiste houding ligt.

Een pocketveren matras kan gemakkelijk buigen en is zeer geschikt voor vlakke en verstelbare bedbodems. De gewichtsverdeling, vochtregulatie en ventilatie zijn optimaal bij dit type matras.

Latex matras

De grondstof voor latex is afkomstig van de “Hevea Braseliensisrubberboom. Deze boom groeit op grote plantages in Zuid-Amerika en Azie. In de schors van de stam bevinden zich buisjes waar de rubbermelk doorheen stroomt. De rubbermelk wordt afgetapt door inkepingen in de schors te maken en deze in een reservoir te verzamelen. Dit proces gaat zeer langzaam, maar kan gedurende de gehele levenscyclus van de boom voortduren. Latex is duurzaam en milieuvriendelijk, het ontlast de spieren en bevordert de bloedsomloop.

Vita-Talalay latex matras

De meest comfortabele latex matrassen worden vervaardigd van Vita-Talalay latex. Dit type latex heeft een structuur van open cellen, die ontstaan door het unieke productieproces. De platen bevatten een luchtbellen labyrint waardoor de matraskern kan ademen. Bij het verplaatsen van het lichaam wordt lucht door de matraskern geblazen. De traditionele latex, die door veel matrasproducenten gebruikt wordt, heeft deze ademende eigenschappen niet.

Vita-Talalay latex matrassen zijn hypoallergeen, veerkrachtig, stabiel en bevatten geen CFK’s. Door het ventilerende vermogen zal het lichaamsvocht verdampen in de ruimte en niet door de matraskern opgenomen worden. Slechts enkele fabrieken in de wereld passen de productiemethode van dit type latex toe. Uit ervaring weten we hoe belangrijk de ventilerende eigenschappen van een matras zijn en waar we dit type matras kunnen verkrijgen.

Koudschuim matras

Koudschuim is een Polyurethaanproduct. Dit type matraskern heeft een aantal goede comfort eigenschappen: een lange levensduur en een hoog corrigerend vermogen. Het schuim past zich aan het lichaam aan en biedt ondersteuning waar dat nodig is, omdat het een hoge veerkracht heeft. Dit type schuim wordt aangeduid met een HR-waarde (High Resilience, ofwel hoge veerkracht) en een SG-waarde (soortelijk gewicht, ofwel de hoeveelheid koudschuim per kubieke meter). De beste HR-waarde voor koudschuimmatrassen is HR 50, 55, 60 of 65. HR = High Resilience wat voor hoge veerkracht staat. Lagere HR waardes kunt u beter vermijden, omdat dit het schuim slapper en minder veerkrachtig maakt. 

Koudschuim matrassen nemen vocht op en zullen naar verloop van tijd schimmelvorming gaan vertonen. Ze hebben een hoge conformiteit, ofwel een hoog aanpassingsvermogen, hetgeen wil zeggen dat de matras zich vormt naar de contouren van het lichaam. In combinatie met een goede bedbodem zal het lichaam gelijkmatig ondersteund worden, zodat de wervelkolom een natuurlijke curve heeft. Koudschuim geeft geen geur af en is erg duurzaam. Matrassen vervaardigd van koudschuim hebben de langste levensduur van alle matras soorten.

Hybride matras

In matrassenland worden vele types matrassen gecomponeerd. Combinaties van metalen pocket veren, kunststof veersystemen, diverse soorten koudschuim, wol, katoen, paardenhaar en zijde worden aangeboden als zijnde de best denkbare matras met de langste levensduur en de beste lichaamsondersteuning. Matrassen worden aangeboden in vele prijsklassen, van zeer voordelige koudschuim types tot de meest dure producten, die opgebouwd zijn uit diverse lagen. De prijs/kwaliteit verhouding van deze matrassen is zeer divers.

Een verantwoorde keuze voor slaapcomfort

De uitstraling van een bed is een kwestie van smaak. Het is een meubelstuk dat bij de inrichting van de slaapkamer kan passen. In beddenland wordt veel aangeboden, van zeer simpel tot de meest luxueuze modellen die puur maatwerk zijn. De keuze van het slaapsysteem is echter van het grootste belang voor het lichaam. Een mens brengt immers 30% van zijn tijd door in bed en moet geheel ontspannen tijdens de nacht zodat hij overdag optimaal kan presteren. Goede ondersteuning van de wervelkolom is belangrijk en het ontlasten van lichaam en geest zijn van wezenlijk belang.

De keuze van een bedbodem en een bijpassende matras zijn moeilijk, maar vaak ook een persoonlijke voorkeur. Een boxspring combinatie kan in een stof naar keuze geleverd worden, al dan niet voorzien van een hoofdbord. Een lattenbodem met matras zal bijna altijd geplaatst worden in een bedbak. Daarbij kan ook een hoofdbord geleverd worden.

Ondersteuning en ventilatie

De allerbelangrijkste keuze is naast de ondersteunende kwaliteiten van het bed die van de ventilatie. Gedurende de nacht verliest ieder mens veel lichaamsvocht. Wanneer dit vocht door de matras opgezogen wordt ontstaat schimmelvorming. Schimmels zijn slecht voor de gezondheid. Ook gevoeligheid voor allergieën kan een reden zijn om de juiste keuze te maken voor een passende matras en matrasdrager.

InStyling ontwerpt en componeert bedden naar wens en verzorgt de uitvoering in kleur, maatvoering en stijl. Bijbehorende matrassen kunnen in meerdere soorten en hardheden geleverd worden. De klant kan een rondleiding in de fabriek van de producent aanvragen en wordt begeleid bij het maken van zijn keuzes. Passend in de slaapomgeving en naar behoefte van de slaper kunnen het bed, het slaapsysteem en eventueel ook het bedtextiel en bijbehorende accessoires geadviseerd worden. Passend bedtextiel van Dommelin, Mirabel Slabbinck en Mona Lison adviseren wij desgewenst aan huis en kan in alle denkbare maten, kleuren en kwaliteiten geleverd worden. Lees ook het artikel “De wetenschap van een goed matras” van Dr. Geert Mahieu.

Heeft u vragen over maatwerk slaapsystemen en maatwerk bedden? Neem dan (uit)gerust contact op. In de webshop bieden wij diverse producten aan op het gebied van slaapcomfort.