De impact van het gebruik van de juiste kleurtemperatuur

De juiste kleurtemperatuur in een ruimte heeft een enorm effect op de sfeer en de beleving van een ruimte. Kleurtemperatuur is meer dan alleen licht, het beïnvloedt de ambiance van de omgeving!

Kleurtemperatuur

De kleurtemperatuur van licht wordt gemeten in Kelvin (K). Warme tinten als 2400K-2700K creëren een gezellige sfeer, de koele tinten als 4000K en hoger geven een frisse en heldere uitstraling. Het kiezen van de juiste kleurtemperatuur is de sleutel tot het optimaliseren van de atmosfeer in de ruimte!

Kelvin kleurtemperatuur

Bij Kelvin lichttemperatuur geldt hoe hoger het getal, hoe kouder of blauwer het licht wordt gepercipieerd. Hoe lager het getal, hoe warmer of geler het licht wordt waargenomen. Zo heeft daglicht doorgaans een kleurtemperatuur van ongeveer 5500K, wat als een neutraal wit wordt beschouwd. Een gloeilamp met een kleurtemperatuur van ongeveer 2700K wordt als warm-wit ervaren.

De effecten van LED

De snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van LED verlichting zorgen voor een verschuiving van vakkennis naar echte lichtspecialisten. Instyling werkt met een gecertificeerd Lichtplan Ontwerper die kan helpen bij het realiseren van nieuwbouw- en verbouwprojecten. De lichtplan ontwerper is gespecialiseerd en blijft continu op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van LED technologie.

Het lichtplan

Verlichtingsarmaturen uitzoeken is het creatieve proces van de juiste lampen toevoegen aan een ruimte. Het verlichtingsplan is de verdeling van de armaturen in een ruimte waarbij de basisverlichting en de accentverlichting goed zijn uitgedacht en in balans zijn. Wanneer beide goed zijn toegepast is een vertrek goed verlicht naar het gebruik van de ruimte en geeft de verlichting de sfeer die de gebruiker ambieert.

Bij nieuwbouw, verbouwing of renovatie is de rol van de elektricien prominent in de beginfase van de werkzaamheden. De bedrading van het lichtplan is de basis van een evenwichtige verlichting. Lampen op de gewenste plek met een minimum aan zichtbare snoeren geeft het meeste gebruiksgemak. Instyling denkt mee bij de ontwikkeling van een goed verlichtingsplan en zoekt de armaturen die passen bij de smaak van de opdrachtgever.

Meer weten over verlichting en kleurtemperatuur? Neem contact op.