Wanneer een gemeente een bouwkavel of perceel verkoopt wordt meestal een “kavelpaspoort” opgesteld. Wat is een kavelpaspoort? In dit document zijn de relevante bepalingen uit het bestemmingsplan vastgelegd.
Een bestemmingsplan is een juridisch document dat de bestemming en het gebruik van de grond en gebouwen binnen een bepaald gebied regelt. Het bestemmingsplan wordt opgesteld door de gemeente en geeft aan welke activiteiten wel en niet zijn toegestaan op de grond. Dit gaat om wonen, werken, recreëren, landbouw etc. Het bestemmingsplan heeft als doel om de ruimtelijke ordening te reguleren. De ontwikkelingen in een gemeente dienen in overeenstemming te zijn met de gewenste ruimtelijke kwaliteit en functies. Een bestemmingsplan is bindend en geldt voor een bepaalde periode, dat is meestal 10 jaar.
De wettelijke grondslag voor het bestemmingsplan is vastgelegd in de Wet ruimtelijke ordening (Wro). Het bestemmingsplan bestaat uit de plankaart, de bestemmingsplanregels, een toelichting en bijlagen, waarvan alleen de eerste twee genoemde punten juridisch bindend zijn. Bestemmingsplannen zijn te raadplegen op de website www.ruimtelijkeplannen.nl .
Bij een zelfbouwproject zijn er in het bestemmingsplan slechts twee soorten bepalingen vastgelegd die relevant zijn. Dat zijn de regels omtrent het toegestane gebruik van het perceel en de regelgeving omtrent de bouwwerken die op het perceel gebouwd mogen worden. Om voor een zelfbouwproject een bouwvergunning te kunnen krijgen moeten dus het beoogde gebruik en het te realiseren bouwwerk voldoen aan het bestemmingsplan. Voor een houten woning kunnen soms andere regels gelden dan voor een traditionele woning, die van steen gebouwd is. De gemeente kan hier uitsluitsel over geven.
Er zijn wel 23 verschillende bestemmingen voor een perceel grond. Deze bestemmingen worden op de plankaart in kleuren weergegeven. Een woonbestemming wordt altijd aangeduid met een gele kleur. Een gemengde bestemming geeft toestemming voor verschillende soorten gebruik, bijvoorbeeld wonen en kantoor, wonen en detailhandel. Om een woningbouwproject te kunnen realiseren moet een perceel de bestemming wonen, woongebied of eventueel een gemengd bestemming hebben.
In het bestemmingsplan zijn bouwregels vastgelegd. Bouwregels bepalen hoe groot het gebouw mag zijn en aan welke bijzondere eisen het moet voldoen. Indien van toepassing is in het bestemmingsplan ook opgenomen hoeveel woningen er gerealiseerd mogen worden.
Een belangrijk onderdeel van de bouwregels is het bouwvlak. Als er op de plankaart voor een perceel een bouwvlak is aangegeven, moet het gebouw (de woning of woningen) op het bouwvlak worden gebouwd. Eventueel kan men buiten het bouwvlak bouwen, maar dat geldt dan alleen voor ondergeschikte bouwwerken, die men zonder vergunning (vergunningsvrij) mag bouwen.
In deze tijd is geschikte bouwgrond voor een woning schaars. Er zijn gemeenten die grote bouwlocaties uitgeven waar alleen projectontwikkelaars mogen bouwen. Kavels bouwgrond waar men vrij is een eigen woningontwerp te realiseren zijn niet makkelijk te vinden, maar ze zijn er wel! Makelaars weten veelal waar bouwkavels door de gemeente uitgegeven worden en ook Instyling monitort de uitgifte van bouwkavels. Informeer hiernaar!
Instyling maakt zich hard voor de doelgroep 55 jaar en ouder, die compacter en gedurende langere tijd zorgeloos wil wonen. Wij zetten ons in om woningbouwers en instanties te verbinden met particulieren, die een gezinswoning willen verruilen voor een vrijstaande levensloopbestendige woning. We zien het als een missie van nu en de nabije toekomst, omdat de groep ouderen steeds groter wordt en de behoefte aan compacter wonen voor steeds meer mensen wenselijk is. Instyling zet zich in om circulariteit van de woningmarkt te bevorderen en gemeenten te informeren over de specifieke wensen van de 55-plus doelgroep. We gaan het gesprek aan met gemeenten, die mee willen denken met de vraag naar geschikte laagbouwwoningen. Inmiddels zijn er al mooie initiatieven en komen er meer kleine bouwlocaties beschikbaar, waar ook zorgverlening en serviceverlening gekoppeld kunnen worden. Onder andere in de Betuwe zijn bouwlocaties vrijgegeven, informeer bij ons.
Heeft u woonwensen voor de nabije toekomst en wilt u op weg geholpen worden in het woud der regelgeving omtrent vrijstaand wonen met levensloopbestemming? Neem contact met ons op voor een informatief gesprek.