De voordelen van houtbouw

Tot 2030 is er behoefte aan ongeveer 80.000 woningen per jaar. Tegelijkertijd moeten we als bouwsector onze CO2-uitstoot drastisch verlagen. Inclusief industrie en transport zijn we namelijk verantwoordelijk voor zo’n 45 procent van het energieverbruik. Een duizelingwekkend getal, dat écht lager moet als we klimaatverandering een halt willen toeroepen. Aldus Jetske Thielen, programmamanager duurzaamheid, in haar onlangs gepubliceerde blog.

Gelukkig is er een alternatief. Zoals bouwen met kruislaaghout, dat CO2 juist opslaat en vasthoudt. Zo slaat een kubieke meter hout bijna een ton CO2 op en zouden we tot 100 megaton CO2 besparen als we alle woningen tot 2030 in hout zouden bouwen. Kijk, dat zijn cijfers om vrolijk van te worden. Maar wat zijn de pluspunten van houtbouw? Hoe kan het ons helpen duurzamer en prettiger te wonen?

De voordelen van een houtbouw woning

1. Houtbouw slaat CO2 op

Wanneer je bouwt in hout, blijft de CO2 gebonden aan het hout. Het komt dus niet vrij in de atmosfeer. Extra duurzaam is CLT, oftewel kruislaaghout. Dat bestaat uit meerdere op elkaar geplakte houtlagen, waardoor het constructief heel sterk wordt. We noemen het niet voor niets het nieuwe beton. CLT kun je dus prima gebruiken als constructiemateriaal, wat ook weer scheelt in CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele materialen.

2. Hout is biobased

In tegenstelling tot steen is hout een materiaal dat natuurlijk groeit. Het slurpt CO2 op uit de lucht, houdt het vast in de kern en draagt zo bij aan een duurzame balans in de wereld. Dat betekent wel dat we voor elke gekapte boom een boom terug moeten planten. Houtbouw gebeurt dan ook in combinatie met duurzaam beheerde bossen, waar continu nieuwe bomen worden geplant om het aanbod van milieu-gecertificeerd hout hoog te houden. Door met hout te bouwen, bevorderden we dus dat de bossen blijven. Dat is mooi, want ontbossing is een van de belangrijkste oorzaken van klimaatproblemen. Bovendien zijn gemengde bossen door hun biodiversiteit een verrijking van ons landschap.

3. Lichtere constructies

Hout is veel lichter dan beton. Sterker nog, houtbouw is zo’n tachtig procent lichter dan bouw met traditionele materialen. Dat scheelt niet alleen enorm in transport en verwerking, maar ook in de funderingen die nodig zijn bij het bouwen. Bij sommige houtbouwconstructies is er zelfs nauwelijks een fundering nodig, wat de CO2-uitstoot vele malen reduceert en kansen biedt voor een ontsnappingsroute uit de stikstofcrisis.

4. Sneller en goedkoper bouwen

Normaal moet je een bouwplaats zien als een flexibele fabriek, waar allerlei producten geproduceerd en in elkaar gezet worden. Met houtbouw is dat anders. Dan komt er een vrachtwagen voorrijden met prefab-panelen die alleen nog maar in elkaar moeten worden gezet.

Op dit moment is houtbouw nog niet goedkoper dan traditionele bouw. Dat komt vooral doordat het nog niet de standaard is. Er is beperkte expertise en we zitten middenin een omschakelingsslag. Maar als we opschalen, wordt het zeker goedkoper. En het wordt nóg interessanter als we in de directe toekomst een waarde gaan hangen aan CO2-uitstoot of -opname. 

5. Minder overlast voor de omgeving

Omdat je met houtbouw sneller bouwt, is er minder overlast voor de buurt. Door de fabrieksmatige aanpak wordt bouwen namelijk meer een kwestie van monteren op de bouwplaats. Dat werkt niet alleen sneller, het zorgt er ook voor dat de bouwplaats schoner en veiliger is. En dat de omgeving minder last heeft van stof, harde geluiden en transportwagens die materialen komen leveren.

6. Hogere isolatiewaarde

Natuurlijk kun je steen en beton prima isoleren. Maar dan heb je wel vervuilend isolatiemateriaal nodig, zoals glaswol. Met hout heb je geen vervuilend isolatiemateriaal nodig. Als je hout als constructiemateriaal gebruikt werkt het meteen isolerend. Hout zorgt namelijk van nature voor een constant binnenklimaat. Het is een sterk isolerende bouwschil, die geen kou of warmte vasthoudt, waardoor je CO2 kunt besparen. Door de celstructuur isoleert hout zelfs tien keer beter dan beton. Het neemt vocht op als het binnen vochtig is, maar laat het vocht weer los als het te droog is. Door die thermische prestaties voelt je huis altijd prettig aan.

7. Warme uitstraling

In een natuurlijke, houtbouwwoning voelt men zich snel thuis. Met houten draagconstructies, bodemwarmtepompen en zonnepanelen is het bouwwerk straks helemaal klaar voor een duurzame toekomst. Hout zorgt ervoor dat we ons sneller thuis en veilig voelen. Bovendien is de akoestiek van hout een stuk beter. Een stenen muur kaatst geluid makkelijk terug, maar hout neemt het geluid op en dempt het tot een aangenaam volume.

8. We zijn onderdeel van de oplossing!

Zinvol werk, waarmee je bijdraagt aan een ‘hoger doel’. Mensen die in de houtbouw werken zijn enthousiast over het bouwen met hout en zijn blij dat ze onderdeel zijn van iets groters. Bouwvakkers zeggen zelfs dat houtbouw het nieuwe normaal zou moeten worden. Er is een beweging gaande, ook binnen de huurdersverenigingen. Nu nog de slag om het concreet en toekomstbestendig te maken. Zodat hout en hernieuwbare materialen de nieuwe standaard worden.

Pleidooi voor houtbouw

Stoppen met bouwen is dus geen optie. Anders bouwen is dat wél. Houtbouw is schoner, gezonder en zo dragen we ons paneeltje bij aan een duurzame toekomst voor iedereen. Als bouwsector moeten we die transitie omarmen. Maar ook de overheid moet dit proces vooruit stuwen door in een duurzame toekomst te investeren. Hoe gaaf zou het zijn als onze woningen uiteindelijk een CO2-opslag worden? In plaats van een CO2-probleem? Er is zoveel slims, innovatiefs en vooruitstrevends mogelijk met hout. We moeten het gewoon meer gaan doen!

Instyling en houtbouw

Waarom is Instyling enthousiast over houtbouw? In samenwerking met een gerenommeerde bouwer van houten woningen hebben we de SR Style levensloopwoning ontwikkeld. Deze woning heeft voorzieningen, die erop gericht zijn om te blijven wonen wanneer men in de toekomst misschien minder goed ter been is. Een levensloopbestendige woning is een woning die geschikt is voor bewoners van alle leeftijden en verschillende fysieke mogelijkheden. Het concept van een levensloopbestendige woning richt zich op het creëren van een comfortabele en veilige omgeving, die kan worden aangepast aan veranderende behoeften en mogelijkheden van bewoners.

De SR Style levensloopwoning heeft een bewoonbare oppervlakte van 100 m2, is drempelloos en is bedoeld voor gemakkelijk en zorgeloos wonen met optimaal comfort binnen en buiten. Specificaties van deze woning zijn op te vragen via het contactformulier of via mail: info@instyling.nl .