De wetenschap van een goed matras

Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt Dr. Geert Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. Maar dé juiste matras bestaat niet, omdat ieder lichaam anders is. Bovendien is een matras zelden de oorzaak van rugpijn. Wat niet wegneemt dat het probleem erdoor kan verergeren of verminderen. Om de tien jaar moet je je matras vervangen en dan zijn er een aantal dingen waar je op kan letten: 

Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt

Als je ligt moeten het hoofd, de nek en de ruggenwervel een rechte lijn vormen. De matras moet de juiste ondersteuning geven en die is anders ter hoogte van de schouders dan bij de knieën. 

Ook de hardheid is belangrijk. Zorg dat je ín je bed ligt en niet op je bed. Een keiharde matras is niet nodig, maar je mag ook niet te erg doorzakken. Kies hier voor de gulden middenweg. Mensen die iets zwaarder zijn, mogen wel een harder matras hebben. 

Als je met twee mensen in een bed slaapt, heb je ook twee verschillende matrassen nodig, want je partner is niet even groot of even zwaar als jij. Een goed matras is dus heel persoonsgebonden, wat het vaak een moeilijke zoektocht maakt.

Houd ook in het achterhoofd dat een duur matras niet per definitie beter is dan een goedkope. Eentje van 25 euro zou ik nooit aanschaffen, want die maakt de rugpijn erger. Maar dat wil niet zeggen dat een matras per se uit een speciaalzaak moet komen. Ook in woonwarenhuizen hebben ze degelijke exemplaren. Alleen moet die mogelijk wel sneller vervangen worden dan een duurdere matras.

Houd rekening met de volgende persoonsgebonden kenmerken bij de aankoop

1. De lichaamsbouw
Koop een matras die 15 centimeter langer is dan je lengte. Ben je klein en licht? Dan voldoet een zachtere matras. Ben je groot en zwaar, dan is een hardere matras geschikter. Als je met twee personen slaapt, neem je twee verschillende matrassen, zodat je ze kan aanpassen aan de individuele lichaamsbouw.

2. Warmte 
Zweet je snel? Neem dan een matras die goed ventileert. Tegenwoordig zijn er ook ‘CoolTouch’-matrassen op de markt. Die claimen kouder aan te voelen op hete dagen, maar meestal is dat niet meer dan een verkooppraatje. Er bestaan wel matrassen met bovenaan een laagje gelnoppen waardoor het oppervlak extra koel aanvoelt, maar die zijn erg duur.

3. Allergieën
Als je last hebt van allergieën, kies dan voor een allergievrij matras dat is behandeld tegen huisstofmijt en andere allergenen.

Fout: te harde matras. Men slaapt met een holle rug en de wervelkolom is gebogen omdat de heupen en schouders niet kunnen wegzakken in de matras. Fout: te zachte matras. Als de matras te zacht is, zakt het bekken te ver weg en krijgt de onderrug te weinig steun.

Uit ervaring gesproken

Bij Instyling zijn we jarenlang betrokken geweest bij de productie van matrassen. Het componeren van de juiste samenstelling van materialen, op basis van de ondersteuning van het lichaam en de specifieke lichaamsbehoefte is een kunst. Met knowhow van de eigenschappen van materialen kan een matras geproduceerd worden dat voor jaren voldoet en het lichaam ondersteunt volgens bovenstaand advies van Dr. Mahieu. De investering is dan verantwoord en gaat zeker 8 jaar mee. Daarna zal ook een goed en duurzaam matras zijn flexibiliteit en comfort langzaam gaan verliezen. Laat u niets wijsmaken en ga voor kwaliteit want het menselijk lichaam heeft die 8 uren rust en ondersteuning per etmaal hard nodig.

Even zo belangrijk als goede ondersteuning van de ruggenwervel is de stand van de nek tijdens de slaap. Een hoofdkussen dat de nekwervels verlichting geeft en zorgt voor een horizontale lichaamshouding draagt ook bij aan uitgerust opstaan na een prettige nachtrust. De keuze voor een kussen is geen wetenschap, maar wel halszaak voor de specialistische producent die er zijn levenswerk van heeft gemaakt. Onze ervaring speelt mee bij de aanbeveling van een hoofdkussen dat voor 70% van de gebruikers de beste slaaphouding bevordert. U vindt het product in onze webshop.

Wilt u meer weten over de aanschaf van een maatwerk matras? Bekijk ook het volgende publicatiebericht en neem gerust contact op met onze adviseurs.