Goed uitgelicht

De waarde van de lichtbron

De basisverlichting ofwel sfeerverlichting in een interieur is de verlichting die een ruimte in zijn geheel uitlicht. De accentverlichting geeft een gerichte lichtbundel op één plek. Dit kan de leeslamp zijn, de lamp boven de eettafel, de schilderijverlichting, de schemerlamp, de bureaulamp of enig ander armatuur dat licht geeft op een vaste plek.

Het comfort van het armatuur wordt bepaald door de lichtbron, wat het belangrijkste element van de lamp is. Verlichting speelt een grote rol bij onze gezondheid, ons welzijn en welbevinden. Licht heeft een grote invloed op ons gemoed, goed licht zorgt voor een beter humeur. Hierbij speelt ook de leeftijd van de gebruiker van bijvoorbeeld de leeslamp een rol. De lichtopname in de ogen van iemand boven de 55 jaar is minimaal 30% minder dan die van een 30-jarige. De verkeerde lichtbron in een leeslamp leidt dan tot vermoeidheid.

Naast de lichtsterkte zijn de lichtinval, de verblindingsgraad, het kleurnummer en de rendering van de lichtbron van belang voor een juiste belichting. Een lichtbron heeft een aanduiding voor de lichtkleur, die aangeduid wordt in graden Kelvin en een kleurweergave nummer, aangeduid in RA. Een lichtbron van 3000 K geeft warm wit licht, hogere aanduidingen geven koeler licht. De kleurweergave-index RA geeft de betrouwbaarheid van de kleurweergave aan. Naarmate de RA dichter bij het getal 100 komt wordt de kleurweergave beter.

De keuze van het verlichtingsarmatuur is dus een kwestie van smaak. De keuze van de lichtbron maakt daarnaast dat de weergave van het licht passend moet zijn bij het gebruik van de lamp. Lichtbronnen zijn er tegenwoordig in veel verschillende soorten en gaan lang mee, ze zijn bovendien kostbaar in aanschaf. Laat u daarom altijd informeren door een expert die meedenkt over het optimaal uitlichten van een ruimte of het gebruik van een armatuur.

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Vul dan het contactformulier in.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *