De associaties en psychologie van kleuren

De kleurencirkel van Itten: zo werkt het voor het interieur

Kleur is één van de belangrijkste aspecten als het op het inrichten en aankleden van de woning of het kantoor aankomt. Het bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van een interieur. Er bestaan duizenden kleuren, maar hoe kies je de juiste?

Primaire- en secundaire kleuren. Door de primaire kleuren (rood, geel blauw) te mengen ontstaan nieuwe kleuren. Door deze kleuren te mengen met elkaar ontstaan er secundaire kleuren (oranje, groen, paars). Rood met geel maakt oranje, blauw met geel maakt groen en rood met blauw wordt paars.

Tertiaire- en complementaire kleuren. Naast bovengenoemde kleuren zijn er ook nog de tertiaire- en complementaire kleuren. Tertiaire kleuren worden verkregen door een primaire met een secundaire kleur te mengen (bijvoorbeeld turquoise). Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen. Dit heeft alles te maken met warm en koud. Links staan de koude kleuren en rechts de warme kleuren. Twee kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen zijn rood (warm) en groen (koud).

Zwart en wit. Technisch gezien zijn de kleuren zwart en wit geen kleuren. Wel kunnen deze twee kleuren helpen bij het lichter of donkerder maken van een kleur. Met zwart wordt een kleur versterkt en met wit zwakt een kleur af.

De psychologie van kleuren

Blauw is een koele, rustige en neutrale kleur. Blauw straalt autoriteit uit, voornamelijk in de donkere tinten. Helder blauw is de meest analytische kleur, die verwijst naar trouw, verantwoordelijkheid en veiligheid. Het lichte blauw van de zee en de lucht opent onze kijk met een zeer breed vizier op alle mogelijkheden en staat om die reden voor een universele vrijheid en openheid. Blauw symboliseert koude, afstandelijkheid, ijzigheid en eenzaamheid. Het verwijst naar plichtsbewustzijn, wijsheid, waarheid en schoonheid.

Rood is een warme kleur die voor energie, mannelijkheid en fysieke moed staat. Rood lokt echter ook vaak opstandigheid en spanning uit. Rood is een kleur die verwijst naar seks, macht, passie en gevaar, omdat deze de associatie met vuur heeft.

Groen is de kleur van zuivere harmonie, hij geeft rust en waakt over de gezondheid. Groen geeft evenwicht tussen lichaam en geest, biedt herstel, vrede en zuurstof. De kleur zegt iets over een vruchtbare omgeving, waarbij werk, succes en gezondheid in balans komen vanwege de associatie met de natuur, die rust en veiligheid uitstraalt.

Geel is de kleur die het positivisme of optimisme weergeeft. Optimisme en vriendelijkheid doen denken aan de zon, bloemen en het begin van de lente. Geel geeft levenslust en is van nature een bron van vriendelijkheid en creativiteit, het zet de hersenen aan tot werklust.

Zwart is klassiek en straalt ernst uit. Hij staat voor veiligheid, zekerheid, maar ook voor kilte en onderdrukking.

Wit is de kleur van de onschuld, het licht en de waarheid.

Oranje heeft een associatie met beweging, warmte en levenskracht. Het is een zeer positieve kleur die vitale kracht uitstraalt, de mens aanzet tot lachen en feestelijkheid symboliseert.

Paars heeft vele benamingen of schakeringen. De kleur dankt haar oorsprong in waardigheid, ingetogenheid, kwaliteit, luxe en authenticiteit en verwijst naar een spiritueel bewustzijn.

Roze is de kleur van vrouwelijke onschuld, het symboliseert zachtheid en gezondheid als in sprookjesland. Het is de kleur van de romantiek, die ook doet denken aan de kracht van de roos.

Bruin verwijst naar moeder aarde en is gegrond. Het is de kleur van betrouwbaarheid en echtheid. De warme verwijzing naar de natuur biedt rust. De kleur bruin kan zwaar overkomen, doch heeft de associatie met standvastigheid en stabiliteit.

Wilt u advies over de juiste toepassing van kleur in het interieur? Neem vrijblijvend contact op en laat u inspireren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *