Trends anno 2021

De toekomst wordt zen

Iedereen is zich inmiddels bewust van de noodzaak om milieubewust te denken en de afvalberg te reduceren. Ook voor de inrichting van onze woningen, kantoren en jachten worden steeds meer oplossingen bedacht die voortkomen uit het hergebruik van materialen. We gaan voor groene daken door middel van beplanting zoals Sedum, groene wanden die al dan niet ook geluiddempend zijn en de toepassing van meubelstoffen, die vervaardigd zijn van gerecycled kunststof. De ontwikkeling gaat gestaag door bemerkten we onlangs tijdens ons bezoek aan diverse beurzen.

Er zijn veel voordelen te bedenken die in deze hectische wereld rust geven in de huiselijke dan wel de werkbare omgeving. De kleur groen is rustgevend in het interieur. Onze focus na 20 minuten concentratie richten op de groene wereld buiten geeft ons brein een gezonde adempauze tijdens het werken thuis of op kantoor. Rekening houden met de plek waar gewerkt wordt is dan ook belangrijk om prestaties op niveau te waarborgen. De huidige Covid-19 periode, die velen van ons noodzaakt om vanuit huis te werken, vergt aanpassing thuis om concentratieverlies te voorkomen.

In de architectuur zien we een trend waarbij woningen verdeeld over meerdere woonlagen nieuwe vormen aannemen. Kleinere oppervlakten, die verdeeld worden over meerdere niveaus, bieden aparte ruimten om te werken, te relaxen, te spelen, te eten en te slapen. Hiermee biedt je de gebruikers ieder een afdeling die naar eigen behoefte ingericht kan worden. Vloer- en plafondverwarming dan wel koeling geeft alle ruimtes een prettig leefklimaat, wat meer en meer doorgetrokken wordt naar het terras. Want inmiddels is de buitenruimte van onze woningen een verlengstuk geworden van de leefomgeving. De toevoeging van kunst leidt tot inspiratie in woningen, maar ook in openbare ruimten en op kantoren.

Er is een verschuiving van de stad naar het platteland, waar rust en ruimte weer belangrijk zijn om de hectiek te ontlopen. De stadse smaak verplaatst zich naar het platteland, wat te zien is in meer moderne bouwstijlen in een landelijke omgeving. De hang naar ietwat tuttige elementen als bloemetjes patronen, de terugkeer van kant (bijvoorbeeld kanten gordijnen), fruit objecten in behang, stoffen en objecten meten de menselijkheid, die we met elkaar willen delen.

Nieuwe materialen ontstaan door afval af te breken en opnieuw te gebruiken. We ontdekten stenen wanden van stenen afvalmateriaal. Maar ook plastic meubelen, vervaardigd van gerecycled plastic, waarbij kinderen gemotiveerd worden om te helpen bij het verzamelen van oud materiaal. Zij staan aan de basis van een nieuwe denkwijze hoe we ons milieu kunnen redden, want het is twee voor twaalf op onze aardbol. High end recycling is hot. De menselijkheid moet terug in de combinatie van wonen en werken. We zien steeds meer huiselijkheid in de werkomgeving door de toepassing van nissen, het gebruik van kunstvormen en weggewerkte elementen in wanden.

Daarnaast zien we dat het verleden weer nieuwe glans krijgt. Design meubelstukken zijn opnieuw interessant, maar steek ze subtiel in een nieuw jasje, bijvoorbeeld door ze te voorzien van een geheel nieuw type meubelstof. Oude rijkdom kan gemakkelijk opnieuw toegepast worden. Organische vormen worden steeds vaker toegepast in het interieur, maar ook op de werkplek. Hiermee voeg je zachtheid en beweging toe in een wereld die de afgelopen decennia alleen maar harder geworden is. Zen op de werkvloer en in de huiselijke omgeving, is het hervinden van balans. Er is meer interesse voor hygiëne en ceremonie in de inrichting, wat een gevolg kan zijn van het Corona tijdperk, waar we middenin zitten. Veel elementen wegwerken in kasten geeft rust in de ruimte. Een “smart home” waarbij alles ingesteld is in plaats van dat we dat allemaal zelf moeten uitvinden, maakt het leven gemakkelijker en voorkomt stress.

Tevens ontstaan er steeds meer nieuwe manieren van product presentatie. Winkeltijden wijzigen om klantenbezoek te spreiden, winkelbezoek op afspraak neemt toe, de inrichting van beurzen is onderhevig aan een verandering en presentaties worden steeds vaker virtueel aangeboden. Langzaam groeit het besef dat we op een andere wijze met de toekomst om moeten gaan……

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *