Bedlinnen

De verschillen in bedtextiel

Egyptisch gekamd katoen

Deze katoen komt niet uit Egypte, maar is een commerciële benaming voor lange vezels. Lange vezels zijn kwalitatief beter, sterker en zachter. Er ontstaat minder pilling, omdat er minder uiteinden in een draad zitten. De katoen vezels worden gesponnen tot katoendraden.

Gekamd katoen

Alle vezels worden in dezelfde richting gekamd, zodat alle korte vezels eruit gehaald kunnen worden. Gekamd wil eigenlijk zeggen gescheiden. De korte vezels worden door de goedkope textiel merken gebruikt. Bedlinnen van deze voordelige katoengarens voelt harder ofwel ruwer aan omdat er veel draaduiteinden zijn. De vezels zijn minder sterk en er is meer kans op pilling van de stof.

TC ofwel thread counts

Tread counts is de aanduiding voor het aantal draden per inch². Bij een 400 TC stof zijn de draden nog eens getwist/getwijnd onder elkaar ten opzichte van een 200 TC stof, waardoor de stof sterker en zachter is. Er worden stoffen aangeboden van 200 TC tot wel 1200 TC. Hoe dichter de stof geweven is des te steviger deze aanvoelt.

Percal en satijn katoen

Bij perkaal katoen is de weeftechniek 1 op 1 inslag en kettingdraad. Percal voelt frisser zoals bijvoorbeeld een hotel-laken, is crispy ofwel krakend en strijkt moeilijker dan bedlinnen van satijn katoen.

Bij satijn katoen is de weeftechniek 2,3,4 inslag op 1 kettingdraad en schuiven de draden telkens op. Daarna krijgt de stof nog een extra behandeling zodat er een glanzend effect ontstaat en de stof ook zachter aanvoelt. Satijn katoen voelt warmer aan, heeft een glans, is gemakkelijker in onderhoud, kreukt minder en is zachter.

Linnen

Het natuurlijke linnen wordt gemaakt uit de vezels van de vlasplant. Het vlas wordt gedroogd, daarna wordt het blootgesteld aan water zodat de vezels vrijkomen, die geschikt zijn voor de productie van linnen. Alleen de lange vezels worden gebruikt om te spinnen tot garens waarmee vervolgens de stoffen geweven worden. Linnen kan een wat ruwe uitstraling hebben.